iRobot Braava 320 och 380 – robotmoppar med lokalsinne

iRobot Braava 380 med tillhörande NorthStar-kub. Foto: Business Wire

Hösten 2012 köpte iRobot upp konkurrenten Evolution Robotics som utvecklat robotmoppen Mint. Nu har man återlanserat städroboten under det nya namnet iRobot Braava.

Idag lanseras modellerna Braava 320 och Braava 380 i Nordamerika. De lanserades i Europa redan i våras och är nya namn på tidigare Mint respektive Mint Plus. Braava kan torrmoppa såväl som våtmoppa och skiljer sig från iRobots övriga städrobotar genom att de vet var de städat tidigare.

Detta är möjligt via teknikerna vSLAM (visual Simultaneous Localization and Mapping) och NorthStar som Evolution Robotics utvecklat. Med varje Braavarobot medföljer en NorthStarkub som placeras på lämpligt ställe i rummet. Denna fungerar som en slags inomhus-GPS och ritar upp en, för människoögat osynlig, stjärnhimmel i taket som roboten använder för att veta var i rummet den är och var den tidigare har moppat. Det gör att Braava kan städa systematiskt och inte behöver passera samma plats flera gånger. En inte allt för vågad gissning är att iRobot kommer implementera denna teknik i sina kommande Roombamodeller.

Braava 320 är den enklaste modellen och kan antingen torrmoppa eller våtmoppa. Vid torrmoppning åker den i räta linjer och städar systematiskt. Vid våtmoppning städar den också systematiskt men sveper fram och tillbaka, ungefär som man gör när man våtmoppar för hand. I videon ovan syns hur detta går till. Man kan använda både återanvändbara moppdukar samt engångsvarianter och Braava klarar av att moppa alla hårda golvtyper som trä, vinyl, kakel och laminatgolv. Städtiden är upp till 3 timmar (75 m²) för torrmoppning och 2 timmar (24 m²) för våtmoppning.

Det som skiljer Braava 320 (vit) från Braava 380 (svart) är att den senare klarar av att städa mer än ett rum genom att den kan använda sig av flera NorthStarkuber. Den har dessutom ett Pro-Clean-system som innebär att själva moppen fylls med vätska som sedan portioneras ut jämnt under städningen. Braava 380 har även snabbare laddning och laddar på 4 timmar i normalläge eller 2 timmar i turboläge. Städtiden är upp till 4 timmar (93 m²) för torrmoppning och 2,5 timmar (33 m²) för våtmoppning.

Braava är försedd med sensorer för att känna av kollisioner, höga kanter och kan följa väggar. Eftersom Braava inte har någon sugmotor är den mycket tystgående och kan städa medan man sover om man så vill. Själva moppen fäster man enkelt via magneter och behöver man byta ut moppduken mitt under pågående städning så hittar Braava automatiskt tillbaka dit den var när den startas igen.

När städningen är klar återvänder Braava dit den startade och stänger därefter av sig själv. Själva roboten är 7,9 cm hög, vilket kan jämföras med iRobots robotdammsugare Roomba som är drygt 9 cm hög. Priset för iRobot Braava 320 i Sverige ligger idag på 2.400 kronor och iRobot Braava 380 kostar 3.000 kronor.

Pressmeddelande, iRobot Braava

SE ÄVEN: