Veckans videor: Terminator, lejon och sopsortering

Två robotar från finska ZenRobotics i färd med att sortera avfall. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka får vi bland annat återse några gamla bekanta i form av katten Max-Arthur på sin Roomba, ZenRobotics sopsorteringsrobotar och även en titt på hur Lego Mindstorms utvecklats under de 15 år som det numera funnits.

För en månad sedan kunde vi se en tremetersrobot vandra omkring på Comic-Con i San Diego. Nu har Stan Winston School lagt upp ett par videoklipp där man visar hur roboten byggdes. I det första klippet, som är från Tested.com, får vi bland annat veta att det inte finns någon hydralik i roboten. Istället används ljudeffekter som synkroniseras med rörelserna via Arduino. Det sitter dessutom lasersensorer i fötterna för att känna av när de lyfts och sätts ner.

Stan Winston School har även byggt robotar till Terminatorfilmerna och här nedan får vi se robotar av modell T-1 från Terminator 3 samt T-600 från Terminator Salvation (del 4 i filmserien).


På tal om Terminator så har den ryska nyhetskanalen RT intervjuat mannen med ”Terminatorarmen”, Nigel Ackland, i samband med Global Future 2045 conference.


Skysweeper heter en robot, byggd av studenten Nick Morozovsky vid University of California San Diego, med syfte att kunna inspektera högspänningsledningar. Den består till stor del av 3D-utskrivna delar och att skala upp den beräknas kosta mindre än $1.000, vilket är en bråkdel av vad existerande inspektonsrobotar för kraftledningar kostar.

Roboten tar sig även fram snabbare genom en rörelse som påminner om den hos en mätarlarv. Man skriver att roboten skulle kunna utrustas med induktionsspolar för att ta tillvara på energi från kraftledningen, vilket skulle göra det möjligt för den att klättra omkring i flera veckor eller månader.

NyTeknik


Denna animerade kortfilm förklarar på ett pedagogiskt sätt hur artificiell intelligens kan få maskiner och robotar att lösa komplexa problem trots att de inte fungerar som våra mänskliga hjärnor. Det handlar istället i grunden om stora datamängder och sannolikhet.


Det har varit Shark Week och katten Max-Arthur har dragit på sig hajkostymen och tagit sig en tur på sin kära Roomba igen. Snart fem miljoner visningar på Youtube talar väl för sig självt.


Svenska Bitcraze fortsätter att utveckla sin nanoquadrotor Crazyflie och har nu implementerat experimentellt stöd för att kontrollera den via rörelsesensorn Leap Motion.

Under kvällen dök även nedanstående video upp där Crazyflie får en slags autopilot med hjälp av Kinect och OpenCV. Mer info finns på Bitcraze.se.


Denna video visar hur finska ZenRobotics sopsorteringsrobot används i praktiken. I detta fall är det nederländska Baetsen som installerat ett system med två ZRR-robotar (ZenRobotics Recycler). Roboten kan via ett flertal sensorer skilja mellan till exempel trä, metall och sten och sortera dessa i rätt behållare. Läs mer om hur ZRR fungerar här.


Att använda fjärrstyrda robotar, både i luften och på land, har blivit allt vanligare bland naturfilmare. Det ger dem möjlighet att komma mycket närmare vilda djur än de tidigare kunnat. I klippet nedan från National Geographic får vi se närgångna bilder på vilda lejon i Serengeti nationalpark, Tanzania. En del av resultatet kan ses i denna multimediapresentation som även är en bra demo på vad man kan åstadkomma med HTML5 i en webbläsare nuförtiden.

NyTeknik


Vi avslutar med denna video om Lego Mindstorms som firar 15 år. Videon visar hur produkten utvecklats genom åren, från det första kitet 1998 fram till dagens Lego Mindstorms EV3 som börjar säljas om bara ett par veckor.