Drönare sätts in för myggbekämpning i Florida

Det är inte bara i Sverige vi plågas av mygg. Även Florida har gott om dessa och provar nu en ny metod, i form av drönare, för att hålla de blodsugande insekterna i schack.

Det absolut effektivaste sättet att utrota mygg är att göra det redan i larvstadiet. Mygglarverna kläcks i grunt, stillastående vatten och det är dessa pölar man nu kommer använda en drönare försedd med infraröd kamera för att lokalisera. Mänskliga myggjägare måste dock applicera bekämpningsmedlet (larvicid) i vattnet, men i framtiden är det mycket möjligt att drönarna kan sköta även detta.

Drönaren, som normalt används av polisen, är en UAV av modell Maveric från Condor Aerial och är ungefär i storlek med en fågel med en längd på drygt 75 centimeter och vikt på runt ett kilo. Priset för den ligger på cirka $80.000 (drygt en halv miljon kronor) inklusive heltäckande försäkring och den 26 augusti har flera myndigheter bjudits in av Florida Keys Mosquito Control District för en testflygning.

Maveric kan avfyras direkt ur handen men tack vare de böjbara vingarna kan den även förvaras i en cylinderformad behållare både för transport och inför uppskjutning. Vingarna vecklar ut sig och återfår sin form automatiskt när UAV:n lämnar avfyrningsröret. I videon nedan, från SOFIC 2011 (Special Operations Forces Industry Conference), visas hur detta går till.

Norska TV2 har dessutom, via CBS News, rapporterat om hur jättemyggor invaderat Florida. Dessa är 20 gånger större än de myggor som normalt finns där och sticken känns rejält. Som att bli stucken med kniv, hävdar vissa.

KeysNet via IEEE Spectrum

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Obemannade flygfarkoster och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.