Var fjärde gräsklippare som säljs är en robotgräsklippare

Robotgräsklipparen Lizard S1, som blev näst bäst i test av Råd & Rön, går nu att köpa för så lite som 4.995 kronor.

I år har robotgräsklipparna verkligen fått ett genombrott och media har haft artiklar om robotar som stulits, klippt av en hundsvans, fått älgbesök med mera. De senaste åren har robotarna sjunkit kraftigt i pris och börjar nu synas i allt fler svenska trädgårdar.

För bara två år sedan fanns i princip inga robotgräsklippare under 10.000 kronor. Idag finns flera modeller under 8.000 kronor och vissa så billiga som strax under 5.000 kronor (Lizard S1 hos Jula). Det gör att allt fler nu överväger att köpa en robotgräsklippare.

– Förra året slogs alla rekord, i år upplever vi rena explosionen för robotgräsklippare. Vi säljer allt vi kan få tag i. Och då är vi ändå en månad sena på grund av vintern, säger Thomas Fingal, säljbolagschef på Husqvarna, till GP.

När GP talade med Husqvarna och Stiga i slutet av juni var deras prognos att drygt 30.000 robotgräsklippare skulle säljas i år. Det skulle innebära att var fjärde gräsklippare som säljs är en robot och det är på bekostnad av åkgräsklipparna som robotgräsklipparna ökar.

– Lite förvånande att efterfrågan ökar så starkt, menar Thomas Fingal. Men samtidigt har det blivit status att ha en robotklippare, precis som med lyxiga gasolgrillar och utemöbler. Sverige ligger i topp i Europa med robotklippare, sen kommer Schweiz och nu börjar Tyskland öka ordentligt.

Thomas Olsson på Stiga tror att priserna på robotklipparna nu har stabiliserats och att det istället kommer klämmas in fler finesser i dem.

– Istället får du in mer elektronik i gräsrobotarna. Med gps-styrning och uppkoppling mot väderlekstjänster som yr.no, som skickar ut roboten innan det börjar regna.

Thomas Fingal på Husqvarna berättar även att det jobbas på att få fram en EU-standard för hur stark ström som får skickas i robotgräsklipparnas slingor. Detta då det visat sig att vissa modeller kan störa ut varandra om grannens slinga ligger för nära.

Det bästa vore kanske om man kunde eliminera slingan helt och använda någon form av LIDAR (som robotdammsugare haft i flera år) i kombination med grässensorer. Det skulle även göra att robotarna kan klippa systematiskt (som Bosch Indego) istället för kors och tvärs, vilket sparar mycket tid. Med tanke på att robotdammsugaren Neato XV-15 (som använder laserbaserad LIDAR) nu sjunkit till runt 3.000 kronor borde det vara ekonomiskt försvarbart att ha en liknande sensor i en robotgräsklippare, en produkt som generellt är flera gånger dyrare än en robotdammsugare.

GP, SVT

SE ÄVEN: