Veckans videor: Wall-E, Kirobo och Lego Mindstorms EV3

Rosphere är en sfärisk robot som bland annat kan kan ta sig fram i sand. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka blir det två olika rymdrobotar, en terränggående robotboll, en titt på Lego Mindstorms EV3 som börjar säljas om en knapp månad, en mycket välgjord replika av Wall-E och lite annat i robotväg.

I söndags skickades den japanska roboten Kirobo ut i rymden och den ska efter ankomst till rymdstationen ISS hålla astronauten Kochi Wakata sällskap. ”Kirobo kommer ihåg Wakatas ansikte så den kan känna igen honom när de återförenas uppe i rymden”, säger robotens skapare, Tomotaka Takahashi, till BBC. Kirobo förstår och talar japanska och kan även komma ihåg tidigare konversationer.


IDG, Expressen


Lego Mindstorms EV3 börjar säljas den 1 september men det har redan dykt upp en del videoklipp av det på nätet. Bland annat denna uppackningsvideo för alla som är nyfikna på vad som finns i lådan. Själva kartongen återanvänds även som en bana åt robotarna man bygger.


CNET tar sig en första titt på Lego Mindstorms EV3.


Wall-E är en populär robot att återskapa men frågan är om inte denna skala 1:1-replika av Mike McMaster är den mest ambitiösa.


Tested


Rosphere heter en sfärformad robot utvecklad av Robotics & Cybernetics Research Group vid spanska Universidad Politécnica de Madrid (UPM). Den fungerar ungefär som en hamster i en boll som tar sig fram genom att omfördela tyngdpunkten i bollen. Roboten gör dock detta med hjälp av en excentrisk pendel som gör att den både kan rulla framåt, bakåt och svänga. Tack vare sin sfäriska form kan roboten ta sig fram över ojämn terräng och även i sand. Tanken är att Rosphere ska kunna användas inom precisionsjordbruk för att hålla koll på grödor.


UPM, Gizmag


Baxter fortsätter att få mjukvaruuppdateringar som ger den nya förmågor. Version 1.1.2 av mjukvaran gör att Baxters robotarmar kan röra sig snabbare vertikalt och därmed få mer gjort på kortare tid. Vi får även en liten tjuvtitt på kommande version 2.0 av mjukvaran som bland annat introducerar möjligheten att utföra icke-vertikala plocka och placera-uppgifter.


En ny video på EZ-Robot Revolution har släppts och till julen 2013 sker lanseringen. Via modulära 3D-utskrivna delar som snäpps fast i varandra ska robotbyggande bli ännu enklare.


Även Sydkorea håller på att utveckla en robotgepard. Cheetaroid heter den och än så länge har man en bit kvar innan den springer ikapp oss människor.


IEEE Spectrum


Nasas robot Curiosity har nu rullat omkring i ett år uppe på Mars. Det firar man bland annat genom att släppa ett videoklipp där dessa 12 månader komprimerats ner till två minuter. Totalt handlar det om 548 stillbilder tagna mellan augusti 2012 och juli 2013.


Avslutningsvis en video på roboten iCub som är väldigt förtjust i sin röda boll.