Veebot – roboten som tar blodprov

Veebot heter en robot under utveckling som ska automatisera venpunktioner. Företaget bakom roboten tror sig kunna minska både felmarginalerna och kostnaderna med denna nya teknik.

I USA misslyckas nämligen 20-25 procent av alla venpunktioner med att dra blod på första sticket och ungefär två miljoner skador från nålstick rapporteras årligen, samtidigt som 40-75 procent av skadorna aldrig rapporteras. Veebot använder en kamera i kombination med infrarött ljus och bildanalysmjukvara för att hitta rätt ven att sticka nålen i och därefter ultraljud för att bekräfta att venen är stor nog och har tillräckligt mycket blod som pulserar.

När roboten hittat rätt ven så sticker den försiktigt in nålen. Hela processen tar ungefär en minut och det enda den assisterande personalen behöver göra är att koppla in rätt provrör eller IV-påse. Veebot hittar rätt ven 83 procent av gångerna, vilket är ungefär lika ofta som erfaren sjukvårdspersonal. Grundaren av kaliforniska Veebot, Richard Harris, vill dock få upp den siffran till 90 procent innan kliniska tester påbörjas.

Med tanke på att det dras blod en miljard gånger varje år enbart i USA uppskattar Harris att marknaden är värd runt nio miljarder dollar (cirka 60 miljarder kronor). Inledningsvis kommer man försöka sälja roboten till stora sjukvårdsinrättningar, skriver IEEE Spectrum.

De största hindren är dock förmodligen inte de tekniska utan de psykologiska. Kommer patienter låta en robot sticka dem i armen och dra deras blod? ”Om folk inte vill att en robot drar deras blod så kommer ingen att använda den. Vi tror att om denna maskin fungerar bättre, snabbare och billigare än en människa så kommer folk att vilja använda den”, säger Harris.

Veebot, IEEE Spectrum

Det här inlägget postades i Hälsorobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.