Fjäderlätt plastfolie ger elektronisk hud

Foto: Someya-Sekitani Group, The University of Tokyo

Forskare från Japan, Österrike och USA har utvecklat världens tunnaste och lättaste organiska kretsar som har en tjocklek på endast 2 mikrometer. Det är en femtedel så tunt som vanlig hushållsplastfolie.

Elektronikfolien med integrerade organiska transistorer väger endast 3 gram/m² och kan dessutom både skrynklas ihop och stretchas, vilket gör användningsområdena många. Till exempel kan folien fästas på människohud eller inuti munhålan för att användas inom hälso- och sjukvård.

Foto: Someya-Sekitani Group, The University of Tokyo

De integrerade kretsarna tillverkas på en mikrometer tjocka plastfolierullar, vilket gör dem skalbara och billiga att producera. ”Man kan skrynkla ihop den, kasta den i marken och trampa på den utan att ytan går sönder”, säger materialforskare Dr Martin Kaltenbrunner. Folien tål även fukt och temperaturer på upp till 160°C.

Man har tagit fram en prototypenhet av en beröringssensor i två lager där det ena lagret består av den integrerade kretsen och det andra en uppsättning av totalt 144 taktila sensorer. Tekniken skulle kunna användas till att ge känsel i proteser eller som framtida robothud, berättar Takao Someya, professor vid Tokyo universitet.

Den nya flexibla beröringssensorn är världens tunnaste och lättaste och folk kan inte känna att enheten finns där. Jag tror att denna utveckling kommer öppna upp ett brett utbud av nya tillämpningar, från system för hälsoövervakning, bärbara medicinska instrument till robothud i framtiden.

Diginfo, ABC Science, SR