3D-utskrivna drönare ska jaga knarksmugglare

Drönaren 2Seas har en topphastighet av 100 km/h. Foto: University of Southampton

En 3D-utskriven UAV vid namn 2Seas har designats för att flyga långa övervakningsuppdrag åt kustbevakningen i Storbritannien, Nederländerna, Belgien och Frankrike, skriver New Scientist.

Drönaren har ett vingspann på fyra meter och dubbla motorer. En första testflygning av den gjordes i början av juni och tanken är att den senare ska fungera som ett vakande öga i skyn över Engelska kanalen och Nordsjön i jakt på tjuvfiskare och knarksmugglare.

2Seas är uppföljaren till den tidigare UAV:n SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft) från 2011 som var världens första helt 3D-utskrivna drönare. Efter framgångarna med SULSA lät EU flygingenjörer ledda av Southamptons Jim Scanlan och Andy Keane utveckla 2Seas.

Till skillnad från den eldrivna SULSA drivs 2Seas på bensin och kan på 7 liter flyga autonoma bevakningsuppdrag i upp till fem timmar med en hastighet av 100 kilometer i timmen. På grund av 2Seas storlek går det dock inte att skriva ut hela planet med dagens 3D-skrivare, som med SULSA, så vingarna och stjärtfenorna är gjorda av kolfiber.

Foto: University of Southampton

Drönaren har redan klarat av flera tester, bland annat kraftiga sidovindar och oväder, men ytterligare tester kvarstår. ”Om dessa prövningar löper väl ut kan denna UAV gå in i sin första tjänstgöring 2015 eller ännu tidigare”, säger Scanlan.

NewScientist