Veckans videor: Slemsvampar och autonoma ubåtar

Vad har denna krypande slemsvamp med robotar att göra? I veckans videor får du veta. Foto: Jerry Kirkhart

Denna vecka bjuds det på slemsvamp, en färgblind cyborg med pottfrilla, robotubåtar, en tysk robotkonstnär, hexapodroboten RHex som släppts lös utanför labbväggarna och lite annat.

Den sexbenta roboten RHex har Robotnyheter skrivit om flera gånger, senast när den hade fått förmågan att hoppa både högt och långt. Nu har utvecklarna bakom roboten släppt lös den ute i det fria där vi får se den göra samma sak. Det är en lång video men cirka 7 minuter in i den kommer ett par sevärda hopp mellan två campingbänkar.


I en tidigare ”Veckans videor” denna månad kunde ni se Nvidias nya ansiktsrenderingsteknik FaceWorks i ett grafikdemo som ger ett i det närmaste fotorealistiskt ansikte på en vanlig persondator. Nu har man lyckats få in GPU-kraften från Geforce GTX Titan-korten i sin nya mobila grafikkrets Tegra 5 (Project Logan) som endast drar 2-3 watt, att jämföra med de 250 watt+ som Titan drar.

Det är med andra ord ett enormt grafiskt prestandaskutt som görs från Tegra 4 och som innebär att samma imponerande grafikdemo nu kan köras i en Androidsurfplatta som utrustats med Tegra 5. Man skulle till exempel kunna använda Androidplattan till en robot för att få ett realistiskt ansikte. I denna nya video får vi även se lite mer om hur renderingstekniken funkar.


Robotbartendern Carl jobbar på Robots Bar & Lounge i östtyska Ilmenau. Roboten har utvecklats och byggts av mekatronikingenjören Ben Schaefer som har 23 års erfarenhet av humanoida robotar. Han har använt delar av gamla KUKA-industrirobotar för att skapa Carl. Roboten hjälper de mänskliga bartendrarna att blanda drinkar och kan även föra enklare konversationer med de upp till nio kunder som får plats i baren.


Daily Mail (foton på Carl), Expressen


I nedanstående video ser vi hur roboten NAO, med hjälp av en Xtion PRO LIVE-sensor på huvudet, klarar av att ta sig fram genom ett stökigt rum. Den lilla roboten kan helt autonomt både gå runt och kliva över saker samt gå i sidled för att komma igenom trånga passager. Tänk om den även kunde städa upp i rummet innan robotdammsugaren ska köra sin runda.


Om självkörande bilar ska kunna veta var de är kan de inte förlita sig blint på GPS eftersom signalen kan försvinna när bilen kör genom en tunnel eller mellan höga skyskrapor. Därför har Marcus Brubaker och hans kollegor vid Toyota Technological Institute i Chicago utvecklat ett GPS-oberoende system som kan fastställa bilens position med tre meters precision endast med hjälp av två kameror. Det hela bygger på en mjukvara som jämför det kamerorna ser med kartdata från OpenStreetMap.


NewScientist


Neil Harbisson blev 2004 världens första officiellt godkända cyborg. Han är totalt färgblind och ser allt i gråskalor, men tack vare sin ”eyeborg” kan han höra olika färger. Han har nu uppgraderat sin eyeborg så den även kan uppfatta ultraviolett och infrarött ljus. Det innebär bland annat att han får övermänskliga sinnen och bland annat kan höra rörelsesensorer när han kliver in i ett rum eller om någon använder en fjärrkontroll. Han kan även höra om det är säkert att sola ute beroende på hur stark UV-strålningen är.


NyTeknik


Slemsvampen Physarum polycephalum är en encellig organism som ser ut som en gul slemhög, men som visat sig ha oanade egenskaper. Bland annat kan svampen hitta den kortaste vägen genom en labyrint och återskapa Tokyos järnvägsnät mellan havregryn. Nu har den blivit ett intressant forskningsobjekt för att skapa artificiell intelligens och några forskare har utvecklat världens första slemsvampsstyrda robot. Cirka 36 minuter in i SVT-programmet ”Vetenskapens värld”, som huvudsakligen handlar om vad som händer när livsmedel ruttnar, dyker slemsvampen och roboten upp. Se programmet här.


Konstnären e-David är en tysk robot, utvecklad vid Universität Konstanz, som använder sig av visuell feedback för att skapa sina alster. Den kan använda fem olika penslar och 24 färger och kan till och med rengöra penslarna. Genom att kontinuerligt fotografera målningen och analysera fotona kan e-David se var i bilden det behövs fler penseldrag för att efterlikna originalbilden. De slutgiltiga resultaten blir bättre än de flesta människor skulle kunna prestera och några av konstverken roboten målat kan ses här.


SingularityHub


Förra veckans videor avslutades med ett gäng videoklipp från RoboBoat 2013. Denna vecka blir det samma sak fast från systertävlingen RoboSub 2013, även den arrangerad av AUVSI. Årets RoboSub var den 16:e årliga tävlingen i ordningen och lagen har till uppgift att konstuera en helt autonom robotubåt som ska kunna ta sig igenom olika banor och lösa diverse problem.


Welcome to Robobsub 2013 v2


Course Intro Video Robosub v3


Meet The Teams Robosub 2013


Meet the Robots Robosub 2013


Welcome to Robobsub 2013 v3


Meet The Teams Robosub 2013 v2