DLR visar upp sin humanoida robot TORO

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Tyska rymdfartsmyndigheten DLR har tidigare visat upp sin blå robot Rollin’ Justin och sedan 2009 även ett par lika blå robotben. Nu har man byggt ut benen till en komplett humanoid robot kallad TOrque controlled humanoid RObot (TORO).

Det är vid DLR:s robotik- och mekatronikcenter man utvecklat roboten som även försetts med femfingrade händer. Nu när själva hårdvaran är klar återstår det svåraste arbetet, nämligen att skapa mjukvaran som kan få roboten att gå upp för trappor, öppna dörrar med mera. Än så länge kan den endast hålla balansen och gå långsamt framåt på mer eller mindre plant underlag.


En tidig version av TORO visas upp.

TORO har sensorer i fötterna som känner av vad den trampar på och kan kompensera för knuffar och lutningar när den står stilla, men inte lika bra när den går. Det är dock något man jobbar på att förbättra från DLR:s sida. Istället för att använda överkroppen från sin tidigare robot Rollin’ Justin har man skapat en helt ny torso med lättviktsarmar, baserade på DLR:s industrirobotar, och enklare händer som kan greppa men saknar finmotoriken hos Justins händer.

”Arbetet med TORO är en pågående process”, säger projektledaren Christian Ott. ”Syftet är inte att skapa en perfekt gående robot, utan att vara en kontinuerlig källa till ny kunskap.”

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

DLR, Gizmag

SE ÄVEN: