Robot ska ta hand om 30.000 labbråttor

Med robothantering av försöksdjur minskar risken för att sjukdomar sprids. Foto: Skärmdump från Youtube

En robot som är under utveckling av Nikkyo Technos och Yaskawa Electric ska när den är färdig kunna automatisera hanteringen av laboratoriedjur som används av bland annat läkemedelsföretag.

Roboten är tänkt att användas i laboratorier med mellan 10.000 – 30.000 möss eller råttor. Det är en 6-axlig Yaskawarobot som kan imitera en människas rörelser och klarar av att ta ut burarna, ”byta lakan” åt råttorna samt ge dem mat och färskt vatten. Roboten kan själv byta till det verktyg som respektive uppgift kräver.

I dagsläget kan roboten inte se hur mycket mat som finns kvar innan den fyller på ny, men det ska den kunna göra framöver med hjälp av en kamera. Takashi Usiu, teknisk chef vid Nikkyo Technos, förklarar fördelarna med att ha en robot som tar hand om djuren:

Det största problemet inom djuruppfödning är att sjukdomar kan spridas från människor till djuren. Om det sker måste alla djuren avlivas och ersättas med nya. Så infektioner via människor måste förhindras. Genom att använda robotar för hantering av djuren i ett slutet utrymme är det i princip möjligt att eliminera spridningen av sjukdomar från djur till människor eller från människor till djur.

Roboten ska även kunna samarbeta med en annan robot som flyttar burarna mellan racket och arbetsbänken, samt ett övervakningssystem för djuranläggningen som är aktivt 24/7, berättar Usiu för Diginfo. Systemet ska även kunna mäta kroppstemperaturen hos djuren.

”Möss, i synnerhet, är nervösa djur, så roboten hanterar burarna försiktigt. Dessa uppgifter motsvarar runt 80 procent av det arbete som laboratoriedjur innebär. Så, vårt mål är att automatisera de hårda, skitiga och farliga uppgifterna som det innebär att handskas med så mycket damm och spillning”, säger Usiu vidare.

Diginfo

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.