7 robotgräsklippare testade av The Daily Telegraph

Den brittiska dagstidningen The Daily Telegraph har testat sju olika robotgräsklippare och nya modeller som Honda Miimo, Bosch Indego och John Deere Tango E5 finns med i testet.

Samtliga testade modeller går att köpa i Sverige utom Flymo 1200R som dock är identisk med Gardena R40Li. Övriga modeller i testet är Robomow RS 630, Husqvarna Automower 220AC, John Deere Tango E5, Bosch Indego, Honda Miimo 500 och AL-KO Robolinho 3000. Chefsträdgårdsmästare Charlotte Allen har tillsammans med maskintekniskt kunniga John Perring och fyra trädgårdsmästare utvärderat de olika robotgräsklipparna.

Robomow RS 630 – Bäst för stora gräsmattor och grovt gräs

RS630 är den senaste modellen från Robomow och den utmärker sig genom sin extra starka klippmotor som klarar av att klippa grenar som ligger på gräsmattan samt att den kommer åt att klippa även kanterna av gräsmattan, något de flesta andra robotgräsklippare missar.

Den är avsedd för stora gräsmattor på upp till 3.000 m² och är även den tyngsta robotklipparen i testet med sina 19 kg. Robomow RS630 klipper gräs på upp till 15 centimeter och har inbyggda sensorer för temperatur och regn som skyddar batteriet.

Testgruppen anser att det är en tjock klippare men med solida klippknivar som ger den bredaste klippningen av alla testade robotklippare. Den vägrade även klippa när det var kallt ute, vilket ses som positivt eftersom den då undviker att klippa gräs med frost i. Kritik får den för den minst intuitiva displayen.

Pris: 18.890 kronor (avser lägsta pris i Sverige i dagsläget)


Husqvarna Automower 220AC – Bra för stora trädgårdar

Denna robotgräsklippare har hängt med i flera år och är avsedd för gräsmattor på upp till 1.800 m². För en extra slant kan man få finesser som GPS, stöldskydd och möjlighet att sköta inställningarna via SMS. Köper man till GPS-enheten kan man även kontrollera sin Automower via en iPhone-app.

Testarnas kommentarer: ”Denna gräsklippare gör det den är avsedd för. Skalet är ganska tunt och plastigt. Det finns en ordentlig knappsats för programmering som är ganska enkel att använda. Utrustad med en bra stoppknapp.”

Pris: 16.495 kronor


John Deere Tango E5 – Bra, solida klippknivar

Tango E5 klipper upp till 1.800 m² stora gräsmattor och har ett stjärnformat stålknivblad med hög hållfasthet som klipper gräset. De dubbla väggarna ökar även stabiliteten och skyddar elektroniken inuti mot fukt och smuts.

Testarnas kommentarer: ”Klassiskt John Deere-utseende som påminner om en traktormotorhuv. Maskinen har bra, solida knivar som klipper gräset tämligen väl under första klippningen. Den manuella klipphöjdsinställningen är lätt att använda. Den är ganska tung (16 kg) och skrymmande.”

Pris: 18.900 kronor


Bosch Indego – Klipper parallellt istället för kors och tvärs

Bosch Indego lanserades förra året och är avsedd för gräsmattor på upp till 1.000 m². Modellen utmärker sig genom att vara den enda klipparen som, via en teknik Bosch kallar Logicut, klipper i parallella linjer och har koll på var den klippt tidigare, likt många robotdammsugare.

Den får kritik i testet för att vara ”beklagansvärt bullrig vid användning” och att gräset har en förmåga att klibba fast i den. Den får även kritik för att vara krånglig att programmera men ska ha en lättavläst och intuitiv panel.

Pris: 11.699 kronor


Honda Miimo 500 – Gemensam favorit

En ny spelare på robotgräsklipparmarknaden för i år är Honda som lanserade modellerna Honda Miimo 300 (upp till 2.200 m²) och Miimo 500 (3.000 m²) i början av året. Denna robotklippare är lämplig för stora, komplexa trädgårdar med många hinder och avgränsningar.

Ett par specialfunktioner är en fläkt som lyfter grässtråna innan de klipps samt att skärbladen böjs istället för att splittras om de slår i något hårt. Därmed undviks att rakbladsvassa rester hamnar i gräsmattan. Den har tre klipplägen och klipphöjen kan justeras i fem steg.

Testpersonerna tycker att den är ganska snabb och därmed svårfångad om man vill stoppa den innan den åkt klart sin runda. Ergonomin och knappsatsen är bra och man tycker även ”den är söt och piper mycket”.

Pris: 23.400 kronor för Miimo 500 och 20.400 kronor för Miimo 300


AL-KO Robolinho 3000 – Gemensam favorit och bäst för medelstora trädgårdar

AL-KO är kanske inte ett lika känt märke på robotgräsklipparmarknaden men de har tillverkat åkgräsklippare sedan 1981 och har tre robotmodeller på den svenska marknaden, varav den billigaste kostar under 10.000 kronor. AL-KO Robolinho 3000 är mellanmodellen och avsedd för gräsmattor på upp till 1.200 m².

Den har även en home-knapp som gör att den åker tillbaka direkt till laddningsstationen innan den klippt klart utan att man behöver jaga ifatt den på gräsmattan. Som många andra robotklippare har den en regnsensor som gör att man själv kan ställa in om den ska klippa under regn eller ej. Robolinho utmärker sig genom sina dubbla klippknivar som ger två snittytor, vilket enligt Al-KO bland annat ska minska nedsmutsningen av chassit.

Testpersonerna tycker modellen är ”liten, snygg och kompakt med låg vikt” och har en färg som smälter in väl med gräsmattan. Den får även beröm för att vara lättprogrammerad och ha en enkel inställing av klipphöjden (7 steg).

Pris: 11.995 kronor


Flymo 1200R – Bra som första robotklippare och för små trädgårdar

Flymos robotgräsklippare säljs inte i Sverige, men många av er känner säkert igen utseendet då skalet är identiskt med Gardena R40Li och R70Li, utöver färgen och texten. Förklaringen ligger i att Husqvarna äger både varumärket Gardena och Flymo. Specifikationsmässigt påminner den också om R40Li då den har en klippyta på maximalt 400 m².

Klipphöjden justeras enkelt med en manuell skruv och precis som Gardena R40Li har den tre lössittande skärknivar på en rund platta. Den orange färgen gör dessutom att Flymo syns bra på gräsmattan.

Pris: £999 (knappt 10.000 kronor)


Läs testet i sin helhet i The Daily Telegraph där man även tagit hänsyn till ”dolda” kostnader som byte av batteri och klippknivar. Hur ofta man behöver byta ut dessa, samt priser, varierar beroende på modell.

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.