DRC-robotarna HUBO, RoboSimian och T.H.O.R.

Efter att de första deltävlingarna i DARPA Robotics Challenge (DRC) klarats av har det dykt upp bilder och videoklipp på Track A-lagens egenutvecklade robotar.

En av dessa är den humanoida roboten T.H.O.R. (Tactical Hazardous Operations Robot) från RoMeLa vid Virginia Tech. Den har en drifttid på en timma utan kabelanslutning och har större rörelsefrihet än en människa.En robot som hängt med ett tag och som nu också ställer upp i DRC är sydkoreanska HUBO som är en av världens mest avancerade humanoida robotar.


DRC-HUBO Compliance Control


Vid svår terräng kan HUBO gå på alla fyra.


Styra en bil måste de tävlande robotarna i DRC kunna också.


HUBO klättrar upp för en stege – baklänges.


NASA ställer upp i DRC med inte mindre än två lag som utvecklar varsin robot parallellt. RoboSimian heter denna apliknande robot från NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) som även är den avdelning på NASA som ligger bakom Marsroboten Curiosity. Likt en riktig apa ska RoboSimian kunna använda sina fyra lemmar både för mobilitet och manipulation. På bilden nedan saknas dock händer.

Foto: NASA JPL-Caltech

DRC