Veckans videor: Robotbåtar och lagerarbetande robotar

Denna tremetersrobot vandrar just nu omkring på Comic-Con i San Diego. Foto: Skärmdump från Youtube

Denna vecka blir det som vanligt en salig blandning av robotar och vi börjar med en blänkande sådan i rostfritt stål.

Kawasaki Heavy Industries har utvecklat världens första 7 DOF-robotarm i rostfritt stål. Den är tänkt att användas för experiment inom läkemedelsområdet där hälsovådliga kemikalier är vanligt förekommande. Tack vare den rostfria ytan kan robotarmen steriliseras med väteperoxidgas för att kunna användas i sterila miljöer.


Diginfo


Robotnyheter har tidigare skrivit om den portabla och helt autonoma drönaren eBee från SenseFly. Under Paris Air Show flög man över området med ett par av dessa och skapade en detaljerad 3D-flygfotokarta som kan ses i videon nedan.


Marsroboten Curiosity rullar fortfarande omkring uppe på den röda planeten och 2020 planerar NASA att skicka upp sin nästa robot som kommer bygga mycket på Curiosity och landa på samma sätt. I videon nedan talar NASA JPL om målen med sin nästa roverrobot. I slutet av videon tar man även upp bemannade Marsresor och hur vi kan utvinna naturresurser från Mars för att bland annat skapa bränsle till rymdfarkosterna.


Wired har släppt två intressanta videoklipp i sin serie ”The Window”. Den första är ifrån elbilstillverkaren Teslas fabrik där vi får följa med bakom kulisserna och se hur deras Tesla Model S tillverkas. De har satsat hårt på robotisering och har totalt 160 robotar och 3.000 anställda i sin enorma anläggning. Deras robotar kan även byta verktyg själva. Till exempel kan samma robot som monterar sätena sätta dit vindrutan på samma bil. Från råmaterial till färdig bil tar det endast 3-5 dagar.

Den andra videon visar lagret hos ett postorderföretag som använder sig av Kiva Systems lagerrobotar som kommer åkandes med hyllorna till personalen, vilket snabbar upp arbetsflödet avsevärt. De har till och med en ”Human Exclusion Zone” i sin lagerlokal där endast robotar får vistas.


Denna nästan tre meter höga robot promenerar omkring på San Diego Comic-Con som pågår 18-21 juli. Den byggdes på blott 24 dagar av folk från WIRED, YouTube, Stan Winston Studios, Legacy Effects och Conde Nast Entertainment. Det är förvisso en människa inuti robotdräkten som styr hela exoskelettet men det är onekligen ett tjusigt bygge. Man har även lovat att lägga upp en miniserie på Youtube som visar hur man byggde roboten.


Det har tidigare släppts flera videoklipp på denna gymnastrobot som svingar sig runt en horisontal stång. Nu har den äntligen lyckats göra en kvadrupel bakåtvolt med perfekt landning.


Avslutningsvis blir det hela sex videoklipp från AUVSI:s tävling Roboboat 2013, som pågick den 8-14 juli, där ingenjörsstudenter har till uppgift att bygga robotbåtar som ska klara sig igenom olika hinderbanor och lösa uppgifter helt autonomt.


Welcome to RoboBoat 2013 v2


Course Description 2013 v2


Meet the Roboboat Teams


Meet the Roboboats 2013


Roboboat 2013 Saturday Recap


Roboboat Static Judging v2

Det här inlägget postades i Exoskelett, Humanoida robotar, Industrirobotar, Obemannade flygfarkoster, Robottävling, Sverige, Transportrobotar, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.