Flytande metall för 3D-skrivare snart verklighet

Michael Dickey och hans forskarkollegor vid North Carolina State University i Raleigh har tagit fram en metod för att skapa 3D-strukturer med små droppar av flytande metall. Tekniken ska enkelt kunna anpassas för användning i 3D-skrivare.

Man använder en legering av metallerna gallium (med en smältpunkt på 30 grader) och indium som är flytande i rumstemperatur och bildar ett tunt skinn vid kontakt med luft. Skinnet är starkt nog att hålla den flytande metallens form. Forskarna har lyckats skapa cirka en centimeter höga trådar som stått rätt upp trots de flytande metallkärnorna, skriver New Scientist.

”Det faktum att de är flytande innebär att man kan omge dem med ett annat material som gummi för att göra metallstrukturer som kan stretchas och deformeras”, säger Dickey till New Scientist.

I försöken har man använt en vanlig injektionsspruta men det ska vara lätt att byta ut denna mot munstycket på en 3D-skrivare för att på så vis kunna skriva ut både isolerande plast och elektriskt ledande metall med en och samma 3D-skrivare.

Till skillnad från kvicksilver är denna metallegering inte giftig, men den är inte billig direkt med ett pris på runt 100 gånger mer än den plast som brukar användas till 3D-skrivare.

New Scientist

Det här inlägget postades i 3D-skrivare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.