Fästingrobot fångar och dödar fästingar

Vid Virginia Military Institute (VMI) har några forskare tagit fram en ”tick rover” – en robot på fyra hjul som visat sig vara synnerligen effektiv på att fånga och döda fästingar.

Fästingarna hittar sina värdar (bland annat oss människor) genom förmågan att kunna känna vibrationer upp till 15 meter bort samt doften av små doser koldioxid. Genom att använda sig av biomimikry luras fästingarna via en slang i gräset som utsöndrar koldioxid. En halvtimma efteråt är det dags för den fyrhjulsdrivna fästingroboten att åka längs denna slang med tygstycken släpandes efter sig som fästingarna sedan greppar i tron att det är en värd de kan suga blod ifrån. Tygstycket har dock behandlats med bekämpningsmedel som gör att fästingarna dör efter några timmar.

Dr. James Squire, projektledare och professor i elektroteknik vid VMI, berättar för ABC News att roboten är mycket effektiv och har fångat upp mellan 75 – 100 procent av de små blodsugande spindeldjuren i de fästingtäta områden där den testats. En fördel med denna metod är dessutom att den inte lämnar bekämpningsmedel kvar ute i naturen. Squire säger att om ytterligare tester visar sig vara framgångsfulla så planerar han att kommersialisera roboten på franchisebasis till olika skadedjursbekämpningsföretag.

Fästingbett kan bland annat överföra infektionssjukdomar som borrelia och TBE, där den sistnämnda kan ge hjärn- eller hjärnhinneinflammation. I North Carolina, USA, dog en 6-årig flicka efter ett fästingbett förra månaden.

ABC News, Expressen

Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.