Robotgräsklippare vs. älgar

Att robotgräsklippare ökat i popularitet under året har väl undgått få. Den senaste tiden har det skrivits om ökade stölder av robotgräsklippare men även ett fall där polisen lyckats spåra en stulen robot i Hjo via dess GPS.

I videon nedan ser vi när vad som ser ut att vara en Husqvarna Automower får besök av två nyfikna älgkalvar. Robotgräsklipparen ägs av en granne till Östersundsparet Marianne Hising Kristiansson och Widar Kristiansson som lyckades fånga det hela på film i söndags kväll.

– När den kom emot dem så backade de, och så var de tvungna att hoppa undan. Men när den sen gick åt andra hållet så gick de efter och sparkade på den, säger Marianne Hising till Aftonbladet.

Älgarnas intresse för robotgräsklipparen avtog inte i första taget. I en halvtimme nosade de nyfiket på den mystiska robotapparaten, skriver Aftonbladet som även uppger att robotgräsklipparen klarade sig oskadd, trots älgsparkarna.

I Marks kommun i Västergötland har över 15 polisanmälningar om stulna gräsklippare gjorts på en dryg månad och även flera anmälningar i Jönköping, uppger Sveriges radio. De flesta robotgräsklippare idag har dock både larm och PIN-kod som ska göra dem obrukbara utanför slingan. Men om ägaren inte aktiverat PIN-koden räcker det med att tjuven stjäl även laddstationen för att kunna använda robotklipparen.