Sydkorea utvecklar jätterobotkrabba

Crabster CR200 heter en gigantisk robotkrabba som forskare vid Korean Institute of Ocean Science and Technology (KIOST) håller på att utveckla. Målet är att den ska kunna kravla omkring på havsbotten och bland annat undersöka gamla skeppsvrak.

Robotkrabban är en stabil pjäs som uppges väga ungefär som en Smart car och klarar av att stå emot starka havsströmmar, vilket många av dagens undervattensrobotar har problem med. Dessutom drivs Crabster inte med propellrar som göra att vattnet grumlas av sand som virvlar upp. Robotkrabban har sex ben och totalt 30 frihetsgrader och de främre benen kan även användas som armar med gripklor för att manipulera objekt.

I en konceptvideo som KIOST släppt kan man se hur krabban bland annat svetsar under vattnet, plockar upp saker som den lagrar inuti sig och fäster krokar i öglor. Tack vare 10 kameror, långdistanssonar (200 meter) och strålkastare kan roboten se under vattnet. Den verkar dock inte vara autonom utan måste fjärrstyras av människor ovanför vattenytan.

Genom att justera benens position kan Crabster vinkla sitt strömlinjeformade hölje och därigenom kompensera för havsströmmarna och i videon nedan demonstreras detta. Om ungefär en månad kommer Crabster testas utanför labbmiljön för första gången när den ska sänkas ner 200 meter till havsbotten med hjälp av en kran, skriver Gizmag.

Än så länge måste roboten strömförsörjas via en lång kabel, men det gör även att den kan vara i drift över 24 timmar åt gången. Forskarna hoppas dock kunna göra den oberoende av externa strömkällor framöver. Man studerar även hur grodor, vattensköldpaddor och vattenskalbaggar simmar under vattnet och hoppas att Crabster ska kunna ta sig fram på liknande sätt istället för att bara kravla omkring.

KIOST, Gizmag