Robotar ska återindustrialisera västvärlden

SvD Näringsliv har i en serie artiklar tagit upp återindustrialiseringen av Europa. I torsdags publicerade man reportaget ”Nya robotar ska rädda västvärlden” följt av ledaren ”Fler jobb för robotar” igår.

SvD har besökt ABB Robotics i Västerås där man intervjuat forskningschef Pierre Mikaelsson samt försäljningschef Mikael K Svensson. Den sistnämnde berättar hur gamla kunder nu flyttat fokus från låglöneländer till närproducerat. Här finns både miljöaspekten, kostnadseffektiviseringen och det faktum att arbetstillfällena flyttar hem igen.

– Våra kunder talar mycket om att optimera sin värdekedja. De vill kunna producera sina varor nära sina kunder, och också köpa från leverantörer som finns nära. Ett tag var allt fokus på att köpa och producera i lågkostnadsländer men pendeln svänger igen.

En av huvudorsakerna till att industrijobben nu flyttar från Kina och andra låglöneländer beror på de ökade lönekostnaderna och robotar jobbar ju som bekant gratis utan några krav, vilket är svårt att konkurrera med även för den flinkaste kines när robotarna samtidigt blir både billigare i inköp och mer avancerade.

Roboten kan ju arbeta dygnet runt, kräver inga löneförhöjningar, bryr sig inte om ifall arbetsuppgiften är farlig och långtråkig eller om arbetsmiljön är trist, kall och mörk. Dessutom är ju roboten aldrig bakfull, förkyld eller ofokuserad.


Ett gäng ABB FlexPicker-deltarobotar plockar frusen fisk på ett australiensiskt företag.

Många av ABB:s gamla kunder kommer från bilindustrin men de nya kunderna kommer från andra branscher och kräver robotar som bland annat ska kunna hantera livsmedel och montera elektronik. Pierre Mikaelsson berättar:

– Det handlar om att erbjuda färdiga stationer för att packa alltifrån schampoflaskor till ostar. Robotarna måste vara enkla att köra och dessutom ska det gå att bygga upp liknande stationer på flera olika fabriker runt om i världen.

ABB:s forskare arbetar just nu med att ge robotarna bättre förmågor, sensorer för artificiell syn, hörsel och känsel, skriver SvD, men ABB:s forskningschef är annars väldigt hemlighetsfull när det gäller frågor om företagets tvåarmade konceptrobot. Tidigare har dock ABB publicerat flera bilder på sin tvåarmade konceptrobot FRIDA.

Läs reportaget i sin helhet här

SE ÄVEN: