DARPA avtäcker DRC-roboten ATLAS

Igår avtäckte DARPA sin humanoida robot ATLAS som är standardroboten i DARPA Robotics Challenge (DRC), en tävling med syfte att ta fram avancerade robotar som kan hjälpa till vid katastrofer som till exempel kärnkraftolyckan i Fukushima.

ATLAS är en av de mest avancerade humanoida robotarna som byggts och den baseras på Petman, som även den byggts av Boston Dynamics. Själva huvudet med LIDAR och stereokameror, som ger roboten djupseende, är dock byggt av Carnegie Robotics. Roboten är 188 centimeter hög och väger 150 kilo – inget man vill få över sig när den ramlar med andra ord.

Gill Pratt, programansvarig för DRC, berättade vid pressträffen att ATLAS i sin nuvarande form är på ungefär samma kompetensnivå som en ettåring. IEEE Spectrum skriver att pressdemonstrationen av ATLAS var lite av en besvikelse då de enkla tester ATLAS utsattes för inte riktigt motsvarade de höga krav som ställs i DRC. Men nu finns åtminstone hårdvaran och de tävlande lagen har till slutet av december på sig att utveckla smarta algoritmer som utnyttjar roboten maximalt.

De sju lagen ska kunna återanvända sin kod från VRC i ATLAS med endast några mindre justeringar och de får inte bara varsin ATLAS-robot utan även finansiering från DARPA och teknisk support av Boston Dynamics som tillverkat roboten.

Egenskaper för ATLAS:

 • Nära mänsklig antropometri
 • 2 armar, 2 ben, torso och huvud
 • Modulära handleder som gör att robothänder från tredjepartstillverkare kan användas
 • 2 par händer kommer erbjudas för ATLAS, en variant från iRobot och en annan från Sandia National Labs.
 • Huvudmonterat sensorpaket med LIDAR, stereokameror, dedikerad sensorelektronik och perceptionsalgoritmer
 • Kraschskydd
 • 28 hydraliskt aktuerade leder
 • Är fysiskt bunden till en kabel för ström och nätverk

Specifikationer:

 • Höjd: 188 cm
 • Vikt: 150 kg
 • Bröstkorgsdjup: 56 cm
 • Axelbredd: 76 cm
 • Ström: 480V 3-fas på 15 kW
 • Nätverk: 10 Gbps fiberoptiskt ethernet
 • Gränssnitt: C++ och ROS-API:n

Utöver de sju VRC-lagen finns även Track A som består av de lag som utvecklat sina egna robotar som DARPA också lagt upp en samlingsvideo på. Det handlar om följande sex lag:

 • Carnegie Mellon University, National Robotics Engineering Center – CHIMP
 • Drexel University – Hubo
 • NASA Jet Propulsion Laboratory – RoboSimian
 • NASA Johnson Space Center – Valkyrie
 • SCHAFT Inc.
 • Virginia Tech – T.H.O.R.

Foto och video: DARPA

Se fler foton av ATLAS på IEEE Spectrum

DARPA, DRC