Veckans videor: RoboCup 2013 och EZ-Robot Revolution

Är uncanny valley snart överbryggd? Ansiktet ovan är renderat och animerat i realtid på en vanlig persondator.

Dags för veckans fix av robotvideor och denna gång kikar vi bland annat på robotar som spelar fotboll, robotgräsklippare på taken av New Yorks skyskrapor, ultrarealistiska 3D-renderade ansikten, nya städrobotar från Sharp, autonoma bilar och lite annat trevligt.

Rodney Brooks, som knappast behöver någon närmare förklaring, talade på TED Talks om hur robotar ska lösa framtida demografiska utmaningar och göra oss mer självständiga på ålderns höst genom att hjälpa oss med diverse vardagssysslor.


The Rooftop Gardens of New York heter det första avsnittet i serien Outdoor Engineering från Husqvarna. Avsnittet handlar om den växande (no pun intended) trenden med takträdgårdar på New Yorks höghus där det ont om både plats och tid men där folk vill ha nära till naturen. För att spara lite tid använder man sig av robotgräsklipparen Husqvarna Automower som kan klippa medan man jobbar eller gör annat.


Ett forskarlag lett av Abhijeet Ghosh vid Imperial College London och Paul Debevec vid University of Southern California (USC) har utvecklat en teknik för att skanna mänskliga ansikten med en sådan detaljrikedom att man kan urskilja varenda por. Upplösningen är 10 mikrometer, vilket innebär att varje hudcell fördelas över cirka tre pixlar. Genom att sedan applicera sin egen ljusreflektionsteknik på de skannade ansiktena kan man skapa mycket realistiska 3D-modeller av ansikten som till exempel skulle kunna användas i datorspel eller för AI-avatarer.

Faktum är att spelutgivaren Activision och grafikkortsutvecklaren NVIDIA redan samarbetar med forskarna vid USC och under spelutvecklarkonferensen GDC 2013 visade Activision och NVIDIA upp ett imponerande teknikdemo (går numera att ladda ner här) på ett realistiskt renderat och animerat ansikte som kan ses i videon nedan. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer tekniken sannolikt vara såpass finslipad att man lyckas överbrygga den berömda uncanny valley.

New Scientist


Även i denna veckas videor blir det ett klipp med Utahbaserade Autonomous Solutions, Inc. (ASI) och deras autonoma fordon. KSL Channel 5 har nämligen besökt ASI och sände ett nyhetsinslag om det i TV den 21 juni.


Japanska Sharp har utvecklat två nya städrobotar för industriellt bruk. Den ena påminner om en manuell städmaskin och kan städa bort våta fläckar på hårda golv. Den andra städroboten är mindre och påminner mer om en vanlig robotdammsugare. Städrobotarna förprogrammeras manuellt med det område de ska städa och beräknar sedan själva städrutten. De använder även kameror och rörelsesensorer för att upptäcka när människor korsar deras väg.


IDG


För nästan exakt ett år sedan skrev Robotnyheter om den supersnabba robothanden som alltid vann i sten, sax påse då den hade hjälp av en kamera som filmar i 1000 bilder per sekund. Nu har Ishikawa Oku Laboratory flyttat tekniken ut ur labbet och man tror tekniken inom två år ska kunna användas vid fotbollsmatcher och andra bollsporter för att alltid kunna ha bollen i centrum av bilden.


Diginfo


Det fina med quadrotorn AR.Drone 2.0 är att den kan styras från en vanlig surfplatta och det går därför att skriva appar till den som ger farkosten ny funktionalitet. Director Mode är en sådan från tillverkaren Parrot som gör det avsevärt enklare att få till professionellare filmklipp. Via enkla knapptryck kan man få sin AR.Drone att panorera, flyga baklänges, stiga med mera.

Ett annat flygläge är ”Click & Go” som gör att man kan peka på kartan i surfplattan dit AR.Drone ska flyga (inom räckvidden för wifinätet). Man kan även ställa in med vilken altitud och hastighet den ska flyga.


EZ-Robot Revolution är en vidareutveckling av robotplattformen EZ-Robot som omfattar 3D-utskrivna delar (EZ-Bits) och även är ett helt community där användare kan dela med sig av sina egna EZ-Bits via molntjänsten EZ-Cloud. Alla komponenter integreras i robotmjukvaran EZ-Builder.


RoboCup 2013 är nu över och BotsportTV har sin vana trogen filmat matcherna. Här under följer finalmatcherna för respektive klass.


Kid Size: AUTMan (Iran) / Team DARwin (USA): 4 – 7


Teen Size: NimbRo (Tyskland) / CIT Brains Teen (Japan): 4 – 0


Adult Size: HuroEvolution AD (Taiwan) / JoiTech (Japan): 3 – 4


Standard Platform FINAL: Nao Team HTWK (Tyskland) / B-Human (Tyskland): 2 – 6

De humanoida robotarna i RoboCup är fortfarande väldigt långsamma och ramlar titt som tätt. Desto bättre fart är det i matcherna med de hjulförsedda robotarna. Här nedan en semifinalmatch mellan Tech United Eindhoven och CAMBADA från Portugal.