SÄPO stoppade TV4:s drönare i Almedalen

Det politiska jippot Almedalsveckan pågår för fullt på Gotland och förutom politiker har man kunnat se både drönare och 3D-skrivare i folkvimlet.

TV4:s kameraförsedda hexakopter väckte uppmärksamhet bland besökarna i Almedalen, såpass mycket att Säkerhetspolisen (SÄPO) förbjöd dem att använda den. ”Säpo anser att de måste se till folks säkerhet och att det finns skyddspersoner på marken, så de stoppade det hela”, säger Mattias Hägerlund, projektledare för TV4:s närvaro i Almedalen, till Dagens Media.

Se%20bilder%20fr%C3%A5n%20TV4:s%20dr%C3%B6nare%20i%20Almedalen

Det verkar även som det kommer råda flygförbud med drönare under nästa års Almedalsvecka, av säkerhetsskäl. En del av det material som TV4 ändå hann filma med sin obemannade flygfarkost går att se i videoklippet ovan.

– Säpo anser att de måste se till folks säkerhet och att det finns skyddspersoner på marken, så de stoppade det hela, säger Mattias Hägerlund, som tycker det var oväntat och tråkigt.

Enligt uppgifter som Dagens Media publicerar har TV4:s drönare följande specifikationer:

  • Pris för hexakoptern, inklusive all den utrustning TV4 använder, är runt 80.000 kronor.
  • Filmar i full HD och TV4 kan livelänka bilden ner till tv-sändningen.
  • Hexakoptern kan filma och fjärrstyras på 120 meters höjd och med en räckvidd på 500 meter. Flygtiden är 12 minuter innan batterierna måste bytas.

En annan snackis under Almedalsveckan har varit 3D-skrivare. Robert Andersson, vd för Solidmakarna, var på plats i Almedalen för att på uppdrag av Almega visa upp 3D-skrivartekniken. Som ett litet PR-jippo har man skrivit ut en kopia av alla riksdagspartiledares huvud varje dag och intresset både från besökarna och i sociala medier verkar vara stort. När Ny Teknik frågar hur intresset för 3D-skrivaren varit svarar han:

– Enormt. Många säger att detta är Almedalsveckans stora grej. Flera hade aldrig tidigare hört talas om 3D-skrivare.

På frågan om vilka trender han ser för 3D-skrivare svarar Robert Andersson:

– Att det blir vanligare att de används i produktion och inte bara för att tillverka prototyper. Det som kommer är också elektronik integrerat i utskrifterna, att man kan blanda fler material och skriva ut exempelvis tyg.

TV4 Play, DN, Dagens Media, Ny Teknik