Nu kan du köpa din egen jätterobotspindel

Vill du ha något lite mer avancerat att skrämmas med än gummispindlarna i leksaksaffären så kanske denna robotspindel i jätteformat är något att investera i. Den är dock inte billig.

T8 heter spindelroboten från Robugtix som om du förbeställer den ”endast” kostar $1.350 (drygt 9.000 kronor exklusive moms och andra avgifter) istället för $1.500. Den 30 september 2013 räknar man med att den ska lanseras. Roboten är en octopod med 3D-utskriven kropp som påminner mycket om en spindels utseende, bortsett från vad som ser ut att vara en blålysande startknapp mitt i nyllet.

För att röra sig drivs roboten av 26 servomotorer (Hitec HS-35HD) via Bigfoot™ Inverse Kinematics Engine som ger mer naturtrogna rörelser utan att operatören som fjärrstyr roboten behöver tänka på den avancerade matten bakom. På så vis kan även nybörjare på ett enkelt sätt styra avancerade robotar. Roboten kan antingen fjärrstyras i realtid eller förprogrammeras till en serie rörelser. Dessvärre visar inte videon hur snabbt den kan gå.

Fyra stycken batterier av typ AA 4.8V NiMH krävs för att driva den ett kilo tunga roboten men dessa medföljer ej i det redan höga priset. Man får heller ingen handkontroll med, vilket rekommenderas för att styra T8. En Robugtix controller går på ytterligare $85 (nästan 500 kronor) om man förbeställer den och $100 i normalpris.

Tycker man att priset är lite väl saftigt för T8 så har Robugtix en billigare variant med sex ben (hexapod). Den heter iitsii och kostar $250 (drygt 1.700 kronor) vid förbeställning och $350 annars. Iitsii har 18 servon och använder sig även den av Bigfoot™ Inverse Kinematics Engine. Utseendemässigt ser den mer spartansk ut med nakna kretskort som kropp.

Av videon framgår att hexapoden kan rotera 90 grader per sekund och gå med en hastighet av 20 centimeter i sekunden. Styrningen för både T8 och iitsii sker trådlöst via XBee och Iitsii beräknas släppas den 31 augusti 2013.

T8, iitsii, Engadget

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Naturinspirerad design, Robotleksaker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.