3D-utskrivna batterier lovande för små robotar

Foto: Jennifer A. Lewis

Forskare vid Harvard University och University of Illinois har utvecklat en metod för att med 3D-skrivare tillverka batterier i storlek av ett sandkorn.

Batterierna, som är av vanlig litium-jontyp, skulle bland annat kunna göra nytta i små flygande robotar, till exempel världens minsta flygande robot som även den är utvecklad vid Harvard. Ett annat tänkbart tillämpningsområde man nämner är medicinska implantat.

Prestandamässigt motsvarar det mikroskopiska batteriet kommersiella litium-jonbatterier vad gäller laddcykler och energitäthet. I videon nedan visas hur utskriften av batteriet går till lager för lager.

3D-skrivaren har ett utskriftsmunstycke som är endast 30 mikrometer brett och skriver ut i en hastighet av en millimeter per sekund. Genom att skriva ut i ett plastmaterial som innehåller nanopartiklar av litiumoxid har man lyckats skapa en anod respektive katod. Därefter tillsätts en elektrolytlösning som skapar ett fungerande batteri i mikroskala.

I förbifarten kan även nämnas att Microsoft lagt till stöd för 3D-skrivare i Windows 8.1 och kommer även själva att sälja 3D-skrivare av modell MakerBot Replicator 2 i sina butiker. Att ett så stort företag, som är dominerande på marknaden för operativsystem till persondatorer, nu officiellt stödjer 3D-skrivare är ett erkännande och kommer sannolikt göra avtryck på marknaden.

Harvard, SR, Ny Teknik