Bombrobot med armproteser ger nya möjligheter

Bimanual Dexterous Robotic Platform (BDRP, eller Robo Sally som den också kallas) är en bombrobot utvecklad av Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) som försetts med armproteser avsedda för människor.

Det gör att roboten får nästan mänsklig fingerfärdighet istället för det traditionella pincettgrepp som vanliga gripdon på denna typ av robotar annars ger. Armproteserna sitter monterade på en mobil robotplattform med fyra hjul och två kameror som ger stereosyn åt operatören.

BDRP har totalt 42 frihetsgrader; 17 i varje arm, tre i torson, tre i halsen och två i den mobila plattformen. I videon ovan ser vi hur roboten kan användas i olika simulerade scenarion för att desarmera bomber eller göra fordonskontroller och till och med kontrollera körkort. Roboten fjärrstyrs av två personer där den ena styr fordonet medan den andra kontrollerar armar och händer med specialdesignade handskar som överför rörelserna i nära realtid ner till varje enskilt finger.

Armproteserna som roboten utrustats med är av typen Modular Prosthetic Limb (MPL) som ingår i DARPA:s Revolutionizing Prosthetics-program. Målet med programmet är att ta fram en hjärnstyrd armprotes som även ska ha förmågan att kunna känna temperatur och textur med fingrarna. Mer om denna avancerade protes kan ses i videon ovan. Dessutom har CBS News-programmet 60 minutes sänt inslag om både MPL och Robo Sally.

Gizmodo

SE ÄVEN: