Veckans videor: Robotdokumentär och robotkatt

Den lilla roboten Kirobo ska fungera som sällskap på rymdstationen ISS. Foto: Toyota

Årets upplaga av RoboCup är nu igång och det blir lite videomaterial därifrån denna vecka samt en nyproducerad och mycket sevärd robotdokumentär med tidigare osedda bilder från Hondas hemliga Asimolabb och stort fokus på DARPA Robotics Challenge.

Den 4 augusti kommer den 34 cm höga humanoida roboten Kirobo att följa med till den internationella rymdstationen ISS för att göra den japanska astronauten Koichi Wakata sällskap. Till skillnad från Nasas Robonaut kan Kirobo förstå mänskligt tal och konversera med människor tack vare Toyotas senaste röstigenkänningsmjukvara. Tidigare har roboten testats i tyngdlöst tillstånd och Kirobo blir nu den första humanoida roboten med konversationsförmåga som skickas ut i rymden.


Toyota, Ny Teknik


I början av mars anordnades Robots on tour i Zürich då bland annat Roboy premiärvisades för allmänheten. Det var dock många fler intressanta robotar som visade där och i nedanstående klipp har man samlat godbitarna.


Just nu pågår RoboCup 2013 i Eindhoven, Nederländerna, och BotSportTV har släppt en liten teaservideo därifrån.

Man har även släppt ytterligare videoklipp med summeringar av förra årets tävling. Nedan kan summeringar av matcherna för plattformarna Standard respektive KidSize ses.


I den nyinspelade robotdokumentären ”Robot Revolution: Will Machines surpass humans?” som sändes i NHK World den 4 maj 2013 visas tidigare osedda bilder från Hondas Asimolabb och mycket fokus ligger på DARPA Robotics Challenge. De sista 10 minuterna saknas tyvärr men ska enligt videouppläggaren mest bestå av en sammanfattning av de tidigare inslagen.


Biorobotics Laboratory vid schweiziska EPFL har utvecklat en robot som springer som en katt. Roboten har fyra ben och är lika stor som en vanlig tamkatt men saknar huvud och svans. Snabb är den också och kan springa upp till sju kroppslängder per sekund. Syftet med robotplattformen är att stimulera forskning inom biomekanik och den ska även kunna användas för framtida räddningsuppdrag.


Engadget


Amerikanska Autonomous Solutions, Inc. (ASI) är ett av världens ledande företag inom autonoma fordon och har i dagsläget automatiserat över 60 olika fordonsmodeller – allt från små EOD-robotar (bombrobotar) till 350 ton tunga gruvlastbilar. I nedanstående två videoklipp visas några av deras autonoma fordon upp.


Företaget Lands Work har utvecklat en plockrobot (baserad på en Fanuc deltarobot) som kan hantera ömtåliga livsmedel såsom tofu, ett sojabönsbaserat, färskostliknande livsmedel som är vanligt i Östasien. För att tofun inte ska gå sönder får den inte flyttas för fort och roboten måste greppa den precis lagom hårt. Folk har frågat om den även kan hantera skaldjur, ägg och kött och Lands Work tror att roboten ska kunna hantera all sorts mat.


Diginfo


Baxter är inte bara en industrirobot utan även en billig forskningsrobot. I denna video demonstreras hur man kopplar in och bootar upp Baxter för första gången.


Denna Yaskawa Motoman MPL80-robot har försetts med djupseende genom Spatial Vision Robotics 3.2 och Neocortex 3.2 från Universal Robotics, Inc (ej att förväxlas med danska Universal Robots). Det gör att roboten kan se kartongerna den ska plocka upp och vilka som ligger överst. Som synes klarar den även av att släppa av dem på ett löpande band där andra kartonger rullar förbi, genom att klämma in dem i luckor som uppstår.