PAL Robotics presenterar sin humanoida robot REEM-C

Spanska PAL Robotics håller på att utveckla nästa generations humanoida robot i REEM-serien som fått namnet REEM-C. Den påminner mycket om deras tidigare humanoida servicerobot REEM men kommer att gå på två ben likt REEM-B.

Roboten kommer börja säljas i slutet av 2013 men de som förbokar den innan 31 augusti får vissa förmåner. Den kan bland annat gå och navigera autonomt via SLAM, greppa objekt samt känna igen ansikten och tal. Totalt har roboten 44 frihetsgrader, varav 12 i benen, 14 i armarna och 14 i händerna.

REEM-C är 165 cm hög, 60 cm bred, väger 70 kilo och armarna orkar lyfta ett kilo vardera. Den har två inbyggda högtalare, fyra mikrofoner och sensorer som sonar, laser och IMU. Mjukvarumässigt är den ROS-kompatibel och kör ett Linuxbaserat system på två stycken Intel Core i7-processorer.

Specifikationer för REEM-C. Klicka för större bild.

Den tidigare roboten REEM är just nu på RoboCup, som inte bara handlar om robotfotboll, i Eindhoven. I videon nedan ser vi REEM öva sig inför RoboCup och i den andra videon hur den åker omkring på robotmässan ICRA 2013.

PAL Robotics