DARPA presenterar vinnarna i Virtual Robotics Challenge

Den 17-21 juni gick Virtual Robotics Challenge, den mjukvarubaserade delen av DARPA Robotics Challenge (DRC), av stapeln. Igår publicerade DARPA resultaten för de vinnande lagen som går vidare och får en egen ATLAS-robot.

Syftet med att även ha en simulatordel i DRC är att inte utestänga kreativa utvecklare som av olika anledningar inte har möjlighet att använda en fysisk robot men är skickliga på mjukvarusidan. De vinnande lagen får, utöver en prissumma på 750.000 dollar från DARPA, en egen humanoid ATLAS-robot, utvecklad av Boston Dynamics.

Syftet med DRC är att sporra utvecklingen av nya, mer avancerade robotar som ska kunna assistera människor vid framtida katastrofscenarion. Robotarna ska kunna ta sig fram i besvärlig terräng, köra ett eldrivet nyttofordon (utility vehicle), använda elektriska verktyg, koppla in slangar, vrida om ventiler med mera. Detta ska de klara mer eller mindre autonomt med endast högnivåinstruktioner av typen ”öppna dörren” från mänskliga operatörer.

I VRC får de deltagande lagen använda en virtuell version av DARPA:s robot Atlas via en molnbaserad robotsimulator i 3D-miljö som bygger på Gazebo. För att utveckla denna simulator grundade DARPA Open Source Robotics Foundation. Som ett sätt att göra scenariot mer verklighetstroget och tvinga de tävlande lagen att göra sin robot autonom har DARPA lagt in en signalfördröjning på 500 millisekunder och även ändrat bandbredden för varje omgång så den varierar mellan 900 Mbit ner till 60 Mbit.

Varför gå som folk när man kan gå som en robot? Alla sätt är bra utom de dåliga.

“The Virtual Robotics Challenge itself was also a great technical accomplishment, as we have now tested and provided an open-source simulation platform that has the potential to catalyze the robotics and electro-mechanical systems industries by lowering costs to create low-volume, highly complex systems”, säger Gill Pratt, programansvarig för DRC.

Robotarna i DRC måste bland annat kunna koppla in slangar och vrida om ventiler.

Av totalt 26 deltagande lag från åtta olika länder var tanken från början att sex lag skulle få en ATLAS-robot, men då JPL även deltar i Track A med sin egen robot beslutade de sig för att donera sin vinst till andra lag, så totalt gick nio lag vidare:

  1. Team IHMC, Institute for Human and Machine Cognition, Pensacola, Fla. (52 poäng)
  2. WPI Robotics Engineering C Squad (WRECS), Worcester Polytechnic Institute, Worcester, Mass. (39 poäng)
  3. MIT, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Mass. (34 poäng)
  4. Team TRACLabs, TRACLabs, Inc., Webster, Texas (30 poäng)
  5. JPL / UCSB / Caltech, Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif. (29 poäng)
  6. TORC, TORC / TU Darmstadt / Virginia Tech, Blacksburg, Va. (27 poäng)
  7. Team K, Japan (25 poäng)
  8. TROOPER, Lockheed Martin, Cherry Hill, N.J. (24 poäng)
  9. Case Western University, Cleveland, Ohio (23 poäng)

I december 2013 hålls den första DRC-tävlingen med riktiga robotar som ska tävla i totalt åtta olika delmoment. Se fler videoklipp och bilder från robotsimulatorn här.

DARPA

SE ÄVEN: