Tysk robotapa med bra balans

Från DFKI, det tyska forskningscentret för artificiell intelligens, i Bremen kommer denna robotapa som kan gå på alla fyra och även har ett bra balanssinne.

Roboten verkar inte ha något namn men ingår i ett projekt som kallas iStruct (Intelligent Structures for Mobile Robots), vars syfte lite förenklat är att med inspiration från naturens lösningar förbättra robotars lokomotion och rörelseförmåga.

I två videoklipp som släppts ser vi robotapan, som påminner om en gorilla eller schimpans, gå både framåt och i sidled samt hur den kan hålla balansen på ett sluttande plan genom att förflytta tyngdpunkten.

Om man vidareutvecklade robotapan och utrustade den med fingerförsedda händer som kan greppa och manipulera objekt skulle den kunna bli riktigt användbar. Då skulle roboten kunna gå på alla fyra när den ska förflytta sig, vilket ger god balans, men ställa sig på bakbenen för att nå högre och därmed även frigöra händerna för att till exempel kunna öppna dörrar eller plocka upp saker.

DFKI via IEEE Spectrum