Anki Drive – robotleksaksbilar med artificiell intelligens

Under Apples utvecklarkonferens WWDC 2013 tidigare denna månad visade ett par robotutvecklare upp Anki Drive – en uppsättning leksaksbilar med artificiell intelligens som helt autonomt körde runt på en bana och tävlade mot varandra.

Själva AI:n är en iOS-app som via Bluetooth tar emot information om position och hastighet från de sensorförsedda bilarna och skickar sedan i realtid tillbaka instruktioner till varje bil hur den ska agera. Man kan även styra bilarna manuellt via en iPhone och tävla mot en AI-styrd bil. Utvecklarna själva kallar det ett TV-spel i den verkliga världen och vill med denna produkt flytta robotteknik och AI från labben ut till konsumenterna.

Anki, som företaget heter, började utveckla Anki Drive för fem år sedan på Carnegie Mellon University och har nu lyckats få 50 miljoner dollar (nästan 340 miljoner kronor) från investerare. De säger att detta bara är början och att tekniken kommer kunna implementeras i flera andra produkter. I videon ovan kan demonstrationen av Anki Drive på WWDC ses. Den kommer av sig något då man tvingas starta om bilarna och detta ska enligt en intervju i The Atlantic ha berott på att Bluetoothuppkopplingen stördes ut av den stora mängd besökare med trådlösa enheter som var på plats under konferensen.

De små bilarna, som kan färdas med en hastighet av 1,5 meter per sekund, består av billiga komponenter som inte kostar mer än $1,20 styck. De har två motorer, ett batteri, en 50 Mhz mikroprocessor och en nedåtriktad kamera. Själva ”magin” sker sedan i appen som i realtid bearbetar all data från bilarnas sensorer och en enda iPhone kan samtidigt hantera minst 4-6 bilar över Bluetooth.


Utvecklarna bakom Anki Drive berättar mer.

Banan som bilarna kör på är specialdesignad och gör att bilarna kan hålla reda på var på banan de befinner sig. Tekniken påminner en del om linjeföljande bilar, men här finns inga synliga linjer.

Det finns även mjukvara i själva bilarna som via sofistikerade algoritmer kontrollerar motorerna 500 gånger per sekund och denna mjukvara kan vid behov flashas om från mobilen. AI:n i appen påminner om en schackdator som analyserar framtida drag och försöker räkna ut hur de andra bilarna kommer agera. Detta gör att bilens beteende är mer kalkylerat än om man själv kört den enbart på magkänsla.

Anki Drive finns i dagsläget endast för iOS och är tänkt att släppas i slutet av 2013 för cirka $200, men det är oklart hur många bilar som då medföljer. Själva appen går redan idag att ladda ner gratis från App Store.

Anki, The Atlantic, IEEE Spectrum, Engadget

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Robotleksaker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.