Volvo först i världen med smart, självparkerande bil

Häromdagen släppte Volvo en video där man demonstrerade sin nya självparkerande bil. Bilen kan parkera helt autonomt och dessutom undvika dynamiska hinder som till exempel fotgängare och fordon.

Snart kan det vara slut med att behöva åka runt i flera minuter för att hitta en ledig parkeringsficka när man ska storhandla. Med Volvos nya autonoma parkeringsteknik kliver man bara ur bilen vid infarten till parkeringen och med ett tryck på sin smartphone ber man den att leta upp en ledig parkeringsplats medan man själv går och handlar. När man sedan handlat klart ber man bilen komma tillbaka dit man lämnade den via ännu ett knapptryck på mobilen.

Volvos autonoma bil läser dessutom av sin omgivning via flertalet sensorer och stannar om någon kliver ut framför den eller om ett annat fordon kommer i vägen. Volvo är därmed den första biltillverkaren i världen som visat upp en prototyp av en personbil (Volvo V40) som kan parkera autonomt och samtidigt interagera med dynamiska hinder i miljön. Som synes har man lyckats integrera sensorerna på ett diskret sätt och det är svårt att särskilja fordonet från en vanlig icke-autonom bil.

”Vår filosofi är att autonomt styrda bilar måste kunna förflytta sig säkert i en omgivning med icke-autonoma fordon och oskyddade trafikanter”, säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert på Volvo Car Group, i ett pressmeddelande.

Med nuvarande teknik krävs dock särskilda sändare vid parkeringsplatserna för att autonom parkering ska fungera, men i övrigt behövs inga modifieringar av infrastrukturen. Nästa vecka ska den självparkerande bilen demonstreras för media och i slutet av 2014 kommer de första autonoma styrfunktionerna i nya Volvo XC90 att presenteras.

Volvo Car Group har som mål att bli ledande inom autonoma fordon och tidigare har man deltagit i projektet SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) där Volvobilar kan åka autonomt i hastigheter upp till 90 km/h i ett vägtåg efter ett manuellt kört ledarfordon.

Foto och video: Volvo Car Group

SE ÄVEN: