RAPIRO – en humanoid robot baserad på Raspberry Pi

RAPIRO heter en liten humanoid robot som baseras på den billiga och kreditkortsstora datorn Raspberry Pi. Roboten kan både gå och greppa saker och har dessutom fått ett attraktivt pris.

Skaparen, Shota Ishiwatari, hävdar att RAPIRO (RAspberry PI RObot) kostar en fjärdedel av vad dagens estetiskt tilltalande robotkit kostar och endast en tiondel jämfört med nuvarande Linuxbaserade robotkit. På bara några få dagar nådde RAPIRO finansieringsmålet £20.000 på Kickstarter och Ishiwatari har därmed lovat att göra 3D-ritningarna för roboten tillgängliga i STL-format så den som vill kan göra sina egna modifieringar av robotens hölje och skriva ut på en 3D-skrivare.

I robotkitet ingår, förutom plastdelarna, servomotorer och RGB-lysdioder för ögonen. Man måste alltså köpa till en Raspberry Pi Model B (kostar 249 kronor i Sverige för Rev 1 med 256 MB och 299 kronor för Rev 2 med 512 MB), men då servostyrkortet är Arduinokompatibelt går det även bra med ett Arduinokort för den som hellre vill använda det.

Totalt har RAPIRO 12 servomotorer; en för halsen, en för midjan, fyra för fötterna och sex för armarna. Det gör att roboten kan gå, greppa saker samt vrida på huvudet och midjan.

RAPIRO_Raspberry_Pi_humanoid_robot_parts

RAPIRO är även designad för att rymma en kamerasensor i huvudet samt en PSD-avståndssensor och högtalare. Själva monteringen är enkel och kräver ingen lödning utan endast en skruvmejsel och roboten drivs av 4 x AA-batterier som ej medföljer.

Raspberry Pi-datorn, som roboten baseras på, har två USB-portar och kan därmed förses med till exempel en billig USB-dongle för wifi eller bluetooth, vilket öppnar en rad möjligheter. Roboten kan hämta data från internet och använda sig av olika molnbaserade tjänster.

De som var snabba med att stödja projektet på Kickstarter fick ett RAPIRO-kit för £199 (drygt 2.000 kronor) och för övriga kostar den £229 (drygt 2.300 kronor).

Tipstack till Xerxes!

RAPIRO