Veckans videor: Roboten PRIMER-V5 går som en människa

För er som inte fick nog av videoklippen i förra artikeln kommer här ännu fler, denna gång med större variation då de innehåller allt från cyborgarmar, robothundar och quadrokoptrar till en japansk robot som imponerar stort genom att gå precis som en människa.

Darpa har inom ramen för sitt RE-NET-program (Reliable Neural-Interface Technology) utvecklat en myoelektrisk armprotes som inte bara gör att protesen kan röra sig i flera axlar samtidigt utan även skicka information åt andra hållet via ett gränssnitt kallat FINE (Flat Interface Nerve Electrode). I två videoklipp som släppts demonstreras cyborgarmen av en amputerad Irakveteran och vi får även se hur mycket det underlättar med känsel i den konstgjorda handen.


Grafik: DARPA


Schweizarnas egen BigDog, den fyrbenta roboten StarlETH, släpptes lös i ute i det fria under IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) i tyska Karlsruhe. Till skillnad från BigDog, som drivs med hydralik, är StarlETH elektriskt driven. Den klarar av att undvika oförutsedda hinder på flera centimeters höjd. StarlETH utvecklas, som namnet skvallarar om, på Autonomous Systems Lab vid ETH Zürich, Schweiz.


IEEE Spectrum har sammanställt sitt filmmaterial från ICRA 2013 (IEEE International Conference on Robotics and Automation) som pågick i tyska Karlsruhe mellan den 6-10 maj. Det är en hel del gamla bekanta robotar vi får se, men även flera nykomlingar.


Om robotar en dag ska kunna hjälpa oss i hemmet måste de lära sig vilka saker vi utför rutinmässigt för att kunna agera därefter. Roboten PR2 har nu lärt sig förutse mänskliga aktiviteter, vilket demonstreras i videon nedan.


Cornell


Raffaello D’Andrea förklarar och demonstrerar i denna 16 minuters uppvisning på TED Talks hur man kan få quadrokoptrar att utföra diverse akrobatiska tricks genom att använda sig av olika matematiska modeller.


Den 24 juni  – 1 juli går RoboCup 2013 av stapeln och BotTV, som brukar filma matcherna, har gjort en sammanställning av förra årets AdultSize och TeenSize-matcher. Det hela kan väl sammanfattas med att det är en massa robotar som ramlar mest hela tiden.


En robot som däremot inte har problem med balansen kommer från japanska Dr. Guero som tidigare visat hur hans lilla humanoida robot PRIMER både kan cykla och gå på lina. Han fortsätter att imponera och visar att det här med balans hos robotar är hans grej. Nu har han utvecklat PRIMER-V5 som går som en människa och inte alls lika robotaktigt med böjda knän som vi är vana vid att se hos robotar som till exempel Asimo eller NAO.


Professor Bin He vid University of Minnesota har utvecklat en metod för att styra en vanlig AR.Drone-quadrokopter med hjälp av hjärnsignaler. Metoden är dessutom icke-invasiv då man bara behöver trä på sig en mössa med 64 elektroder. Dessa elektroder fångar sedan upp hjärnvågorna (EEG) och gör att man kan styra flygfarkosten i alla tre dimensioner. Denna teknik öppnar förstås upp för många möjliga implementationer för rörelsehindrade. Till exempel skulle man kunna styra en robotarm monterad på elrullstolen med enbart tankekraft.


IOPScience


Att robotar används för att tillverka bilar är ingen nyhet, men nu har ABB gett oss ett nytt perspektiv på hur det går till. Ifrån en kamera monterad på bilkarossen får vi följa med under hela processen i fabriksanläggningen där de olika robotarna tar hand om allt från punktsvetsning och montering till laserskärning och polering. Spänn fast säkerhetsbältet och tryck på play!