Siemens lägger order på 360 medicinska KUKA-robotar

KUKA har fått ett ramavtal med Siemens Healthcare som innebär att de i omgångar under åren 2013-2015 skall leverera 360 stycken medicinska robotar, meddelar KUKA i ett pressmeddelande.

Tyska robottillverkaren KUKA är en världens ledande leverantörer av industrirobotar och är kanske mest kända för sina robotar inom bilindustrin. Men industrirobotar kan användas till det mesta där hög exakthet med submillimeterprecision är av stor vikt, till exempel inom sjukvården.

Siemens Healthcare och KUKA har samarbetat sedan 2005 inom robotassisterad sjukvård, där KUKA:s robotar använts inom diagnostik och läkemedelsindustrin. Nu har Siemens lagt en order på 360 medicinska robotar från KUKA som ska användas för röntgenbehandling i ett angiografisystem. Robotsystemet kallas Artis zeego och hur det fungerar i praktiken kan ses i videon ovan.

Tack vare robottekniken kan detta arbetsmoment utföras med mycket hög precision och roboten darrar aldrig på handen. I pressmeddelandet från KUKA skriver man:

Där arbetsmoment som skall utföras med mycket stor noggrannhet och utan minsta darrning har robotar en klar fördel då kvaliteten på rörelsen förblir konsekvent och exakt utan att tröttna.

KUKA Robot är en del av ett medicinskt angiografisystem där roboten utför en röntgenbehandling. Den guidar en röntgenenhet runt patienten, vilket avsevärt förbättrar positionsbestämning jämfört med vanlig angiografisk avbildning. Att använda sig av en robot vid röntgen erbjuder läkarna helt nya möjligheter.