iRobot och Cisco lanserar telenärvaroroboten AVA 500

Foto: Cisco

Förra sommaren lanserade iRobot, i samarbete med InTouch Health, sjukhusroboten RP-VITA. Nu har man i ett samarbete med Cisco lanserat AVA 500 – ännu en autonom telenärvarorobot men anpassad för andra miljöer än sjukhus.

Nätverksjätten Cisco är även stora inom telenärvaro och i ett nära samarbete med iRobot har man utvecklat en telenärvarorobot med autonom navigation, vilket gör att den skiljer ut sig från de normalt sett fjärrstyrda robotarna.

”Robotar, såväl i vardag som i arbetsmiljö, är på rejäl framfart. År 2023 beräknas det finnas fler robotar än människor på planeten. Nu ger sig även Cisco in i robotbranschen på allvar tillsammans med företaget iRobot,” inleder Cisco sitt pressmeddelande och Niklas Golve, systemingenjör på Cisco Collaboration, säger:

Efterfrågan på Telepresence-lösningar som inte är beroende av rum och yta utan är lättmanövrerade och lättillgängliga har ökat och det är därför vi har tagit fram Ava 500. Vi tror att det kommer bli fler lösningar likt denna i framtiden där människor virtuellt kan samtala enkelt och var som helst.

Själva videokonferenstekniken bygger på Cisco TelePresence EX60 med en 21,5″ skärm, vilket är ovanligt stort för en telenärvarorobot, som klarar av att strömma realtidsvideo i upp till 1080p i 30 bildrutor per sekund. Skärmen är justerbar i höjdled för att kunna komma i ansiktshöjd när man pratar med personer oavsett om de står eller sitter.

Det trådlösa tekniken står givetvis Cisco för med Cisco Aironet 1600-serien och just den trådlösa uppkopplingen är en av de stora akilleshälarna för telenärvarorobotar. Om man tappar sin nätuppkoppling medan man åker omkring med roboten är man fast och någon människa på plats måste fysiskt flytta den. Förhoppningsvis har iRobot och Cisco hittat en lösning på detta i och med att roboten kan åka omkring autonomt, då den till exempel skulle kunna åka tillbaka till den senaste plats där den hade wifikontakt.

Vad gäller just den autonoma navigationen så åker roboten första gången i en ny lokal en rundtur där den via SLAM kartlägger sin omgivning. Därefter kan användare av AVA 500 be den att åka till ett specifikt rum och roboten sköter detta helt automatiskt, samtidigt som den undviker att kollidera med objekt och personer, utan behov av manuell styrning.

Foto: Cisco

Enligt iRobot själva ska AVA 500 kunna användas till exempel för att delta i möten på distans eller för guidade turer i fabriker men det är i princip bara fantasin som sätter gränserna för användningsområdena, förutsatt att det finns wifiuppkoppling och golvet är hyfsat plant och jämnt.

När batteriet, som räcker i cirka sex timmar, börjar bli urladdat åker AVA 500 automatiskt till laddningsstationen och laddar upp sig igen. AVA 500 kommer gå att köpa eller hyra för 14.000 – 17.500 kronor per månad från och med början av 2014 och den kommer även demonstreras på InfoComm 2013 i Florida den 12-14 juni.

iRobot AVA 500, pressmeddelande iRobot, pressmeddelande Cisco