7 robotgräsklippare i test av Aftonbladet

Aftonbladet publicerade igår ett stort test av robotgräsklippare. Sju modeller inom prisspannet 8.000 – 21.000 kronor har testats och bland lågprisutmanarna hittar vi Biltemas LMR 24 samt Indream Cadero 1500 som båda ligger strax under 8.000 kronor.

I övrigt är utbudet av robotklippare som testats identiskt med Smartsons test från sensommaren 2011 och när man läser det får man lätt uppfattningen att detta är samma test men där man även slängt in två av årets lågprismodeller. Precis som i både Smartsons och Råd & Röns test från 2011 utses Husqvarna Automower 220AC till ”bäst i test”. Uppstickaren LMR 24 från Biltema för 7.999 kronor anses dock vara ett bra budgetval.

Husqvarna Automower 220AC

Husqvarnas klassiska Automower 220AC är en robotgräsklippare avsedd för gräsmattor upp till 1.800 m² och har i de två tidigare stora robotgräsklippartesterna de senaste åren, från Råd & Rön och Smartson, utsetts till testvinnare. Det gör den även i Aftonbladets test och nu har modellen hunnit sjunka i pris under de två år som gått, från 20.000 kronor ner till 17.000 kronor som är lägsta pris i skrivande stund.

Automower 220AC får beröm för sin låga vikt, enkla installation och att den kan klippa även i regn. Den blir dock lätt repig om den krockar med träd, stenar eller andra hinder. Man skriver även att skärknivarna är känsliga för smällar, men de tre löstagbara knivbladen är enkla att själv byta ut.

BETYG: 4/5

Klippyta: 1.800 m²
Klippbredd: 22 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Batterityp: NiMH
Klipptid: 45 min
Vikt: 9 kg
Pris: 17.000 kr


Robomow RL 2000

Denna robotgräsklippare utmärker sig genom att väga hela 38 kilo, beroende på sina tunga blybatterier. De tunga batterierna ger dock lång klipptid och gör den till testets effektivaste robotklippare, tillsammans med Vikingklipparen som baseras på samma grundmodell under skalet. Som namnet skvallrar om är denna robotgräsklippare avsedd för gräsmattor på upp till 2.000 m².

Tack vare sin tjocka gummilist tål Robomow RL 2000 stötar utan att bli repig, till skillnad från Husqvarnas modell. I övrigt är den lätt att installera och funktionsrik med bland annat barnlås, eco-läge, regnsensor, påminnelse när knivarna bör bytas ut och möjlighet till manuell körning. Klippbredden är på hela 53 centimeter och en mycket bra funktion som inte nämns i testet är att Robomow, tack vare sin utformning, kommer åt att klippa även kanterna på gräsmattan, vilket många robotgräsklippare annars missar.

BETYG: 4/5

Klippyta: 2.000 m²
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 26-63 mm
Batterityp: Bly
Klipptid: 220 min
Vikt: 38 kg
Pris: 17.000 kr


Biltema LMR 24

En av årets två uppstickare som är med i testet är Biltemas robotgräsklippare LMR 24. Med sitt pris på 7.999 kronor och utlovade klippyta på 2.500 m² är den en av de absolut billigaste robotgräsklipparna på den svenska marknaden idag. Som nämnts i en tidigare artikel på Robotnyheter är LMR 24 till det yttre identisk med robotklipparen Greenmate, så när som på färgvalet.

Man utser den i testet till ett ”bra budgetval” som sitt pris till trots ändå är ”ett ganska bra alternativ” med lättanvända menyer och ett reglage för att justera klipphöjden. Som nämnts tidigare har den även en IR-sensor i fronten som gör att den sänker hastigheten för att förhindra kraftiga kollisioner. Med den medföljande fjärrkontrollen kan man styra den manuellt vid behov. Detta är en av testets tyngre robotklippare och väger 22 kilo.

Läs mer om Biltema LMR 24 i denna separata artikel

BETYG: 4/5

Klippyta: 2.500 m²
Klippbredd: 24 cm
Klipphöjd: 30-60 mm
Batterityp: Li-ion
Klipptid: Okänd, men laddningstiden är 5-6 timmar
Vikt: 22 kg
Pris: 7.999 kr


Viking MI 555 C

Viking MI 555 C verkar i grunden vara identisk med Robomow RL 2000 under skalet, vilket tyder på att de bygger på samma grundmodell. Både funktioner, batterikapacitet och menysystem är detsamma, som kunde konstateras redan i Smartsons test från 2011. Den väger, precis som Robomow, hela 38 kilo men klipper effektivt.

Även Vikings modell har gummerade kanter som skyddar mot stötar. Står man i valet mellan Viking MI 555 C och Robomow RL 2000 ser den sistnämnda ut att i dagsläget vara det intressantare alternativet då den ligger några tusenlappar lägre i pris.

BETYG: 4/5

Klippyta: 2.000 m²
Klippbredd: 53 cm
Klipphöjd: 26-63 mm
Batterityp: Bly
Klipptid: 220 min
Vikt: 38 kg
Pris: 21.000 kr


Wiper Blitz

Aftonbladets test verkar som sagt baseras på samma test som Smartson publicerade sommaren 2012 (där robotklipparna i själva verket testats sensommaren 2011) och därför har de två testade Wipermodellerna hunnit ersättas av nyare modeller. Wiper Blitz är en av dessa utgångna modeller och närmast motsvarande idag är förmodligen Wiper Blitz X, som dock bara har hälften så stor klippyta (400 m²).

Det som utmärker Wiper Blitz X är att den inte behöver någon begränsningsslinga. Istället har den sensorer på undersidan som känner av när gräset slutar och vänder då automatiskt. Den är dessutom fyrhjulsdriven, vilken gör att den klarar av att klippa högt gräs, trots sin lilla storlek, och lutningar på upp till 27 grader (51%). Den får även beröm för sin långa drifttid. En stor nackdel är dock att den måste laddas manuellt, vilket tar bort mycket av poängen med en robotgräsklippare. Det finns dock en Wiper Blitz XK som har automatisk laddning men den kostar cirka 4.000 kronor mer.

BETYG: 3/5

Klippyta: 700 m² (400 m² för Blitz X)
Klippbredd: 22 cm (24 cm)
Klipphöjd: 34-40 mm (26-40 mm)
Batterityp: Li-ion
Klipptid: 3,5 timmar för Blitz X
Vikt: 8 kg
Pris: 13.000 kr


Wiper Runner X Basic

Även denna modell är inaktuell och motsvaras idag bäst av Wiper Runner X19 som har en klippyta på 1.900 m². Precis som övriga robotklippare av märket Wiper bygger de på teknik från italienska Zucchetti. En nackdel med Wipers robotklippare är att displayen sitter på baksidan, istället för ovansidan, och blir därför besvärligare att läsa av. Den är dock kompakt och smidig att flytta samt lättinstallerad.

Klipptiden hos Wiper Runner X19 är på hela 3,5 timmar med en lika lång laddningstid. Maximal lutning den klarar utan att tappa fart eller klippstyrka är 24° (45%). Baktill har den ett handtag som gör den lätt att lyfta och skärknivarna stannar av säkerhetsskäl när man lyfter upp den, vilket är standard hos i princip alla robotgräsklippare på marknaden idag.

BETYG: 3/5

Klippyta: 1.800 m² (1.900 m² för Wiper Runner Basic X19)
Klippbredd: 25 cm (29 cm)
Klipphöjd: 20-56 mm (20-76 mm)
Batterityp: Li-ion
Klipptid: 3,5 timmar för Wiper Runner Basic X19
Vikt: 12 kg
Pris: 20.000 kr


Indream Cadero 1500

Sist ut är uppstickaren Indream Cadero 1500 som också är ny för i år. Precis som Biltemas LMR 24 placerar sig denna bland de absolut billigaste robotgräsklipparna med ett pris strax under 8.000 kronor. Den baseras på kinesiska modellen Tianchen TC-158N och är kompakt till formatet. Den får dock kritik för att rulla dåligt och hamna snett lätt. Dessutom saknar den handtag, vilket gör den besvärlig att bära.

Den får även kritik för att vara onödigt krånglig i inställningarna och för att sakna displayskydd, men plus för att vara ”mycket stabil” och att man kan köpa ett tak till den som skyddar mot regn när den står i laddningsstationen. Den uppges kunna klippa 600 m² på en laddning, vilket motsvarar 2-3 timmars klipptid. I Sverige säljs den i dagsläget av NetOnNet och Tretti.

Läs mer om Indream Cadero 1500 här

BETYG: 3/5

Klippyta: 1.500 m²
Klippbredd: 28 cm
Klipphöjd: 3 eller 4 cm
Batterityp: Bly
Klipptid: 2-3 timmar
Vikt: 14 kg
Pris: 7.990 kr


Robotgräsklippartestet är utfört av Aftonbladets dottertidning ”Härligt hemma” i samarbete med testföretaget Wiseguide. Betyg har satts på en femgradig skala (där fem är bäst) utifrån kriterierna design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde.

Läs testet i sin helhet i Aftonbladet