Billiga 3D-skrivaren Buccaneer utmanar Makerbot

3D-skrivaren The Buccaneer blev en omedelbar framgång på Kickstarter och nådde finansieringsmålet på $100.000 inom bara 10 minuter. Nyckelordet är användarvänlighet och tillverkarna Pirate3D hävdar att det är den billigaste färdigmonterade 3D-skrivaren.

Ett av målen med Buccaneer är att skapa en 3D-skrivare som är så enkel som möjligt att installera och komma igång med. Bland annat har man ersatt de traditionella filamentrullarna med kassetter som är enkla att byta, ungefär som färgpatroner i en bläckstråleskrivare.

Man har dessutom wifistöd för utskrifter via molnet (cloud printing) så man kan bläddra bland en mängd färdiga objekt på nätet, via mobilen om man så vill, och ladda ner dessa för utskrift. Det finns även en mobilapp där man på ett enkelt sätt kan skapa sina egna 3D-objekt eller modifiera befintliga.

I den tekniska jämförelse Pirate3D gjort mellan Buccaneer och Makerbot Replicator 2 ser de ut att skriva ut i samma upplösning, vad som skiljer markant mellan de båda är däremot priset. Makerbot Replicator 2 kostar idag $2.199 (14.500 kronor), att jämföra med Buccaneer som kostar $347 (2.300 kronor). Kassetterna med 300 gram 1,75 mm PLA-filament kostar $12/styck.

Kickstarter, Pirate3D, Feber