Nasas robot har hittat bevis för floder på Mars

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

För snart ett år sedan landade Nasas roverrobot Curiosity på Mars och har nu hunnit rulla omkring ett tag. Nu har roboten tagit foton som tyder på att det en gång funnits floder med strömt vatten på Mars.

Fotona från Galekratern på Mars visar släta, rundade stenar och är ett tydligt bevis på att det en gång i tiden funnits forsande vatten på den röda planeten. Tack vare dessa småstenar, som varierar i storlek från sandkorn till golfbollar, har forskarna kunnat räkna ut både djup och hastighet på det vatten som en gång forsade fram på Mars yta.

Flodbädd på Mars respektive Jorden. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS och PSI

Som lägst har man räknat ut att vattnet forsade i en meter per sekund och hade nått från fotknölen upp till midjan på en människa som fått för sig att ta sig ett Marsdopp. De rundade stenar man hittat uppskattas av forskarna ha spolats med åtminstone några kilometer.

Lyssna: Vått på Mars

Nu rullar Curiosity vidare under sitt två år långa uppdrag för att fortsätta leta efter tecken på förutsättningar för liv på Mars. Nästa uppgift blir att leta efter kolföreningar, berättar Andreas Johnsson, geolog vid Göteborgs universitet, för SR.

Nasa, NBC News, DN, SR