Veckans videor: Legoterminator och Adept Lynx

När Adept lanserade sin AIV (Autonomous Indoor Vehicle) Lynx fanns ingen video på den, men denna veckas videor innehåller två videoklipp på transportroboten. Dessutom blir det Legorobotar, robotsport, ett grundstött kryssningsfartyg och lite annat smått och gott.

Under Google I/O i San Francisco visade man upp robotbartendersystemet Makr Shakr som är ett samarbete mellan bland annat KUKA, MIT, Coca Cola och Bacardi. Man mixar helt enkelt ihop en egen drink via sin smartphone och därefter börjar en industrirobot bakom bardisken att blanda till drinken och servera den när den är klar.


Denna imponerande, Terminatorliknande robothand är byggd helt i Lego av en polack som kallar sig iotrek839. Den består bland annat av 12 Lego Technic-motorer och har en rörelsefrihet som påminner om en mänsklig hand. Den rör sig dock inte särskilt snabbt på grund av de långsamma Legomotorerna.


Gizmodo

Samma person har tidigare även byggt en helkroppsvariant i form av denna Terminator 2-inspirerade robot, dock är händerna inte lika avancerade på denna robot.


Robotar som dansar synkroniserat har vi sett till leda genom åren. Det nya denna gång är dock att man kan rycka valfri Naorobot ur dansuppvisningen och få den att göra något annat men ändå komma i synk igen när man ställer tillbaka den bland de andra. Bakom tekniken ligger MIT, i samarbete med Aldebaran Robotics.


Adepts autonoma transportrobot Lynx visades upp på Hannover Messe 2013 i Tyskland. Den andra videon är från en okänd mässa där roboten demonstreras i ”follow mode”.


Snart är det dags för RoboCup 2013 och i nedanstående klipp får vi oss en titt hos det brittiska laget Plymouth Humanoids när BotSport TV besöker och intervjuar folket bakom fotbollsrobotarna.


Natten till den 14 januari 2012 gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund vid ön Giglio på italienska västkusten. Vraket ligger kvar än idag och nu har Team BlackSheep varit där med sina quadrokoptrar och filmat ur perspektiv som vi aldrig tidigare sett vraket.

Costa Concordia är även väl synligt på Google Maps (se interaktiv karta nedan).


Visa Sjunkna skepp på en större karta


Minns ni Disneys humanoida robot som kunde jonglera tillsammans med en människa? Nu har man vidareutvecklat roboten så den även kan ta emot saker som en mänsklig interaktör ger den. Via motion capture har roboten lärt sig känna igen rörelserna och hur den själv ska röra sig när den tar emot objektet. Den måste dessutom anpassa sig i realtid till sin motpart.


Disney Research


Scott Parenteau jobbar som svetsare och har under några månaders tid skapat denna gigantiska, gående podrobot som han visade upp på Maker Faire 2013. Den drivs av två diskmaskinsmotorer och Parenteau har hämtat inspiration till sin robot från Theo Jansens Strandbeest-skapelser.


Tested


Theo Jansens strandmonster (Strandbeest) på BBC.


Nu har ett filmklipp från årets Robot-SM i Göteborg lagts upp på nätet som visar samtliga matcher från grenen minisumo, där KTH:s robotförening KRIT plockade hem både guld-, silver- och bronsplatsen. Mer information och foton från Robot-SM 2013 finns här.

Det här inlägget postades i Humanoida robotar, Industrirobotar, Legorobotar, Obemannade flygfarkoster, Robottävling, Sport, Transportrobotar, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.