Nasas mål: 3D-utskriven rymdpizza

Foto: CC/Valerio Capello

Nasa har redan skickat robotar till Mars, men ska man skicka människor till den röda planeten krävs det en ordentlig matsäck eftersom resan tar ett tag. Lösningen man nu tittar på är att förse astronauterna med en 3D-skrivare så de kan skriva ut sin mat under rymdfärden.

Texasbaserade Systems and Materials Research Corp. (SMRC) har nu fått $125.000 i finansiering av Nasa för att ta fram en 3D-skrivare som kan skriva ut ”näringsrik och smakrik” mat. Genom att använda ett ”digitalt recept” ska 3D-skrivaren mixa ihop pulver med alla viktiga näringsämnen tillsammans med olja och vatten för att producera mat som har en struktur, textur och lukt liknande vanlig mat.

Anjan Contractor, en av ingenjörerna vid SMRC, berättar att han fick idén när han använde en 3D-skrivare för att skriva ut choklad till sin fru och rymdmatsprintern finns ännu bara på pappret (eller snarare i datorn). Dagens rymdmat som astronauterna får är inte näringsmässigt tillfredsställande och har heller inte acceptabel hållbarhet under de fem år som krävs för rymdresor.

Ett av de första målen är att kunna skriva ut en pizza med 3D-skrivaren. Detta eftersom den innehåller en mängd olika näringsämnen och smaker, säger David Irvin, forskningschef på SMRC. Dessutom består pizzan av lager, vilket är som gjort för en 3D-skrivare. Skrivaren ska även kunna kommunicera med jorden så man kan ladda upp nya recept till den. Man tror också att tekniken kan komma till nytta här på jorden för att producera mat åt folk som svälter.

DN, SR, Washington Post