Xbox One med nya Kinect

Under tisdagskvällen, klockan 19:00 svensk tid, visade Microsoft slutligen upp sin uppföljare till spelkonsolen Xbox 360 som fått namnet Xbox One. Som väntat visades även en ny Kinectsensor upp, på vilken fokus kommer ligga i denna artikel.

Med tanke på hur populär Kinectsensorn för Xbox 360 blivit bland robotutvecklare får vi hoppas att Microsoft kommer fortsätta ge aktivt stöd åt de som vill använda den nya sensorn i sina robotar. Nedan följer en genomgång av nyheterna i den nya Kinectsensorn samt en demonstrationsvideo.

Nya Kinect går i samma design som Xbox One med raka linjer och påminner funktionsmässigt mycket om sin föregångare med röststyrning och kroppsavläsning. Kameran i Kinect klarar numera 1080p i 60 bilder per sekund över Skype. Dock verkar det som den fortfarande kör själva 3D-sensorn i 30 fps. Den nya Kinectsensorn använder en ny IR-teknik som kallas time-of-flight. I praktiken innebär det mycket bättre upplösning i ett större synfält och IR-sensorn gör att Kinect kan läsa av din kropp i svag eller ojämn belysning och rent av i totalt mörker.

En annan intressant nyhet är att nya Kinect kan läsa av din puls genom att detektera färgförändringar i ansiktet som är så subtila att det mänskliga ögat inte uppfattar dem. Eftersom funktionen även använder sig av IR-sensorn fungerar det oavsett hudfärg. Ur ett robotperspektiv kan man tänka sig en robot försedd med denna sensor som kan känna av om du är stressad eller reagerar ifall din puls är ovanligt låg.

Nya Kinect kan detektera fler leder på kroppen på upp till sex personer samtidigt och till och med känna av hur du vrider kroppsdelar, ditt ansiktsuttryck och även vilka delar av kroppen som musklerna ansträngs mest i. Mikrofonarrayen har också förbättras och du ska nu kunna prata i vanlig samtalston till Kinect trots att det pågår andra ljud runtomkring.

Specifikationerna för själva spelkonsolen Xbox One är följande:

  • Kombinerad CPU/GPU med 8 kärnor, specialtillverkad av AMD
  • 8 GB DDR3 RAM (PS4 har 8 GB GDDR5 RAM)
  • 500 GB hårddisk
  • Video: Upp till 4K
  • Audio: 7.1 surround
  • Blu-ray-läsare
  • 802.11n Wifi Direct
  • HDMI 1.4 In/Ut (för genomkoppling av TV-box)
  • USB 3.0

Grafikprestandan i Xbox One uppges vara åtta gånger kraftfullare än den hos Xbox 360 och handkontrollen påminner mycket om föregångaren men har gjorts om en del. Bland annat har det stora, utstickande batterifacket optimerats bort och D-paden gjorts om. De viktigaste knapparna sitter dock kvar på samma ställen som hos Xbox 360-handkontrollen.

Microsofts nya spelkonsol Xbox One kommer börja säljas över hela världen senare under 2013. Det betyder att den kommer finnas tillgänglig i Sverige under den viktiga julhandeln, men något pris har ännu inte utannonserats. Varje Xbox One kommer vara bundlad med en Kinectsensor.

För den som vill veta mer om Xbox One har Wired fått en exklusiv titt på den och har lagt upp flera bilder och videoklipp.

Foton: Microsoft

Mer om Xbox One på svenska: IDG, FZ, SweClockers, DN, Ny Teknik

Det här inlägget postades i 3D-scanner, Spel och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.