Här invigs USÖs nya operationsrobot

Foto: Creative Commons

Under onsdagen invigdes den nyinköpta operationsroboten på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ). Roboten har kostat 20 miljoner och ger både bättre syn och precision för kirurgerna.

Det första året kommer ett 40-tal titthålsoperationer i tarmen att genomföras med roboten, av sammanlagt 150 operationer, och på sikt kommer upp mot 70 procent av operationerna att utföras med roboten, uppger Sveriges Radio.

De små flexibla och instrumentförsedda robotarmarna eliminerar både darr på handen och gör att man kan operera ur vinklar som normalt är svåråtkomliga. Dessutom förbättras ergonomin för kirurgerna när de kan operera sittandes. Under onsdagen invigdes den nya roboten genom att bandet klipptes av roboten själv, via landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Utöver detta använder sig roboten av titthålskirurgi som både ger mindre blödning, kortare vårdtid och läkningsprocess samt gör att patienten slipper långa ärr. Fyra kliniker på USÖ kommer dela på roboten – Kirurgiska kliniken, Kvinnokliniken, Handkirurgiska kliniken och Öron-näs- och halskliniken. För mer utförlig information om Da Vinci, som robotsystemet heter, se nedanstående länkar till tidigare artiklar.

Foto: Creative Commons

Lyssna: Operationsrobot USÖ

Pressmeddelande, NA, SR

SE ÄVEN: