PrimeSense Capri – en Kinectsensor för mobilen

Det israeliska företaget PrimeSense utvecklade tekniken i Kinect. Nu har de krympt sin sensor till en tiondel av storleken så den får plats i en smartphone och man har även lagt till nya egenskaper som är anpassade för mobila enheter.

Engadget har, i samband med Googles utvecklarkonferens Google I/O, fått en hands-on-demonstration där den nya sensorn Capri demonstreras på den Androidbaserade surfplattan Nexus 10. Ett antal demoappar visas upp i videon nedan, bland annat en som förvandlar surfplattan till en portabel 3D-scanner. Genom att gå runt ett objekt kan man på några sekunder skanna det i 3D och sedan skriva ut det på en 3D-skrivare.

I en annan app visas hur man via augmented reality kan möblera ett rum virtuellt. Ett rutnät läggs ovanpå videoströmmen från kameran och möbler, väggar och annat detekteras automatiskt. De virtuella möblerna kan roteras, justeras i djupled och undviker till och med kollisioner med de verkliga objekten.

Idag finns digitalkameror inbyggda i varenda smartphone och en mängd appar som utnyttjar kameran. När 3D-sensorer som Capri blir lika vanliga kommer det sannolikt dyka upp minst lika många appar som utnyttjar den nya sensorn. Bara tanken på att folk om några år kommer gå omkring med en 3D-scanner i fickan är kittlande, för att inte tala om hur kraftfulla smartphonebaserade robotar kommer bli.

PrimeSense Capri kommer dock troligtvis även säljas separat i någon form. PrimeSense säger att tekniken nu är redo för marknaden och man väntar bara på att OEM-tillverkare ska börja implementera den i sina produkter. Imorgon, den 21 maj, ska dessutom Microsoft avtäcka sin nästa generations Xbox och det är ingen vågad gissning att de även kommer visa upp en förbättrad version av Kinect.

PrimeSense, Engadget