Cyborgöra utskrivet med 3D-skrivare

Foto: Frank Wojciechowski

Nanoteknikforskare vid Princeton University har med hjälp av en 3D-skrivare lyckats skriva ut ett organiskt öra som även innehåller en antenn. Nu hoppas man kunna skapa framtida cyborgkroppsdelar genom att vidareutveckla tekniken.

Det är första gången forskare på ett tillfredsställande sätt lyckas kombinera biologisk vävnad och elektronik med hjälp av en 3D-skrivare. Ett öra av brosk med en integrerad spolantenn, i form av en hörselsnäcka, har skapats genom att skriva ut örat lager för lager med celler och silvernanopartiklar.

Cellerna har efter utskriften utvecklats till brosk och antennen kan via radiosignaler ta emot ljud på frekvenser som överstiger vad vårt mänskliga öra kan uppfatta. I teorin skulle det 3D-utskrivna örat kunna ersätta ett mänskligt öra, genom att kopplas in till hörselnerven.

Nästa steg är att integrera tryckkänsliga sensorer i örat så det kan uppfatta ljud mer likt ett riktigt öra. Tekniken bakom örat, som är ett proof-of-concept, kan komma att ligga till grund för att skapa framtida mänskliga reservdelar som inte bara kan ersätta förlorade kroppsdelar utan även erbjuda förbättrade egenskaper.

Manu Mannoor, en av doktoranderna i labbet som utvecklat örat, säger att den additiva tillverkningstekniken öppnar helt nya möjligheter att integrera elektronik i biologisk vävnad. Bland annat kan det bli möjligt att integrera sensorer i vävnad. Som exempel nämner han hur en sensor i menisken skulle kunna mäta påfrestningen i en patients knä.

EurekAlert, Wired, Ny Teknik

Det här inlägget postades i 3D-skrivare, Cyborger, Nanoteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.