Danska sjukhus först i Europa med transportroboten TUG

Foto: Aethon

Danska Sygehus Sønderjylland är det första sjukhuset i Europa som börjar använda transportroboten TUG från det amerikanska företaget Aethon. På sjukhus runtom i USA rullar redan över 400 TUG-robotar omkring.

TUG navigerar autonomt genom sjukhuset och kan via trådlös kommunikation både öppna dörrar och åka hiss. Robotarna kan tack vare laseravståndsmätare, sonar och IR-sensorer känna av hinder. Står en människa i vägen kan TUG vänta på att personen flyttar sig eller åka runt om så ej sker.

Syftet med robotarna är att transportera blodprover, medicin, mat, sängkläder med mera från punkt A till punkt B så vårdpersonalen får mer tid över till patienterna. Robotarna arbetar dygnet runt, sju dagar i veckan och behöver inte ta rast för att äta, röka, gå på toa eller liknande. Dock måste de ladda, vilket de gör automatiskt när det är dags och då står en ny robot redo att ta över. TUG har kapacitet att köra omkring kontinuerligt i 10 timmar och kan dra transporter på runt 220 kilo. Själva vagnen är utbytbar för att passa den typ av gods som roboten ska transportera.

Under nio månader ska TUG-robotarna transportera blodprover på Sygehus Sønderjylland för att utvärdera om de kan optimera logistiken på danska sjukhus. Projektet sker i samarbete med Danish Technological Institute (DTI).

Ett inslag från Wall Street Journal om sjukhusrobotarna.

Rent ekonomiskt betalar sig roboten snabbt. Enligt Aethon spenderar ett sjukhus med 300 sängar uppskattningsvis fyra miljoner dollar årligen enbart på att dra omkring vagnar. En enda TUG som jobbar tvåskift sju dagar i veckan motsvarar 2,8 heltidstjänster men kostar mindre än en heltidsanställd.


En TUG-robot på Sinai Hospital i Baltimore.

Aethon, DTI, The Copenhagen Post