Sexbenta roboten X-RHex Light hoppar och klättrar

– Wheee!

Robotforskarna på University of Pennsylvania (UPenn) har lyckats med konststycket att ta fram en robot som både kan springa, hoppa och klättra.

Det handlar om deras sexbenta robot X-RHex Light (XRL), en lättare och vigare version av X-RHex, som påminner mycket om en insekt men är hela 51 cm lång och väger 6,7 kilo. I videon som släppts i samband med ICRA 2013 får vi se XRL, med hjälp av sina sex C-formade och fjädrande ben, hoppa över ett 60 cm gap mellan två plattformar, vilket motsvarar 1,2 gånger robotens kroppslängd.

Vi får även se hur XRL, efter ett inledande skutt där den får upp farten, hoppar upp för en 29 cm hög avsats och slutligen hur den hoppar upp för en 73 cm hög avsats och gör en riktig cliffhanger när den hänger på kanten i frambenen för att slutligen häva sig upp.

Redan från stillastående kan roboten göra imponerande hopp, men genom att göra ett inledande skutt och sedan ännu ett i farten kommer den ytterligare lite längre eller högre. Tidigare har vi även sett hur XRL försetts med svans för att få bättre balans.

UPenn, IEEE Spectrum