Veckans videor: COMAN, RoboCup & autonom Marsrobot

Denna vecka kikar vi bland annat på den humanoida roboten COMAN som är betydligt mjukare i lederna än robotar brukar vara, Nasas Marsrobot Curiosity som tack vare en uppdatering numera kan navigera autonomt och lite annat smått och gott.

I sommar är det dags för Robocup igen och en av klasserna i turneringen är Small-size där robotarna måste rymmas inom en cylinder på 180 x 15 cm. I nedanstående video ser vi Joydeep Biswas, student vid CMU Robotics Institute, visa hur de kvicka små robotarna i deras lag CMDragons fungerar.


Roboten COMAN (COmpliant huMANoid), från Department of Advanced Robotics (ADVR) vid IIT, är en humanoid robot som är följsam och mjuk i lederna och klarar av att hålla balansen när den knuffas. En bra egenskap för en robot som ska kunna klara sig utanför laboratorievärlden. COMAN har 25 DOF, är 94,5 centimeter lång (utan huvud) och väger 31,2 kg.


IEEE Spectrum


MIT har slipat lite ytterligare på sin robotgepard så den numera kan springa i 22 km/t. Den kan dessutom automatiskt växla mellan trav och galopp och är dessutom mycket energieffektiv. Tanken är att roboten ska drivas av 4 x 22,2 V Li-Po-batterier när den väl släpps lös ur labbet och får springa fritt.


Denna drönare ska kunna leverera öl till besökare på musikfestivalen OppiKoppi i Sydafrika. Man gör sin beställning via smartphonen och därefter kommer drönaren flygandes och släpper ner ölen i en liten fallskärm. Än så länge fjärrstyrs dock drönaren manuellt, men tanken är att den ska bli autonom och kunna följa GPS-koordinater.


Ny Teknik


På tal om Sydafrika så handlar nästa video om Richard Van As från samma land. Han förlorade fyra fingrar i sitt arbete som snickare och bestämde sig efter det för att skapa en egen robothand med hjälp av en MakerBot Replicator 3D-skrivare. Nu vill han att fler som saknar fingrar ska kunna få hjälp av hans 3D-utskrivna handprotes Robohand och har nu dragit igång ett crowdfundingprojekt på Indiegogo.


Roboten PR2 kan sedan tidigare undvika hinder autonomt när den rullar fram. Den har dock, fram tills nu, inte gjort skillnad på om det är till exempel en papperskorg eller människa som står i dess väg på golvet. Till skillnad från papperskorgar har dock vi människor en personlig sfär som vi inte låter folk komma för nära. De nya ROS-algortimerna för PR2 gör nu att roboten tar mer hänsyn till vår personliga sfär och inte kör så nära inpå helt enkelt.


Nasas roverrobot Curiosity rullar vidare på Mars, men har nu fått sig en mjukvaruuppdatering med bland annat funktionen AutoNav som gör att den kan navigera omkring autonomt. Tidigare har roboten till största delen fjärrstyrts manuellt ifrån Nasas kontrollrum på Jorden.