Här är robotarna som kan montera ihop IKEA-möbler

Tidigare har vi kunnat se hur robotar paketerar möbler åt IKEA, men nu har MIT lyckats få robotar att helt autonomt montera ihop IKEA-möbler – utan att läsa monteringsanvisningarna.

I samband med ICRA 2013 (IEEE International Conference on Robotics and Automation) i Tyskland har en video släppts där vi ser två robotar av typen KUKA Youbot montera ihop ett klassiskt LACK-bord från IKEA. MIT kallar sin robot IkeaBot och det nya, förutom mjukvaran, är specialgripdonet Torq Gripper som använder sig av en sinnrik konstruktion med gummiband för att kunna greppa objekt av olika storlek, form och fragilitet.

Robotarna, som arbetar helt autonomt, bestämmer på egen hand om och när de behöver samarbeta och använder sig inte heller av monteringsinstruktionerna. Istället får de CAD-modeller av möblerna utifrån vilka de sedan på egen hand listar ut hur de olika delarna ska monteras ihop via ett ”geometric reasoning system” och en ”symbolic planner”.

Enligt MIT ska IkeaBot inte vara låst till KUKA Youbot utan fungera med i princip alla mobila robotarmar och en mer kraftfull robot lär behövas för att montera ihop större möbler. För den som vill ha egen IkeaBot hemma som kan montera ihop möbler man köpt är det dock än så länge dyrt. Bara standardmodellen av KUKA Youbot går loss på €24.000 (drygt 200.000 kronor).

IEEE Spectrum