NASA skickar robot till Grönland

Roboten GROVER, här utan solpaneler, ska undersöka Grönlandsisen. Foto: Gabriel Trisca, Boise State University

NASA har skickat iväg roverroboten GROVER (som står för både Greenland Rover och Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research) till Grönland som mellan 3 maj och 8 juni ska användas för att undersöka förändringar i det massiva istäcket.

Roboten har larvfötter som normalt används på snöskotrar och fjärrstyrs, ungefär som Nasas Marsrobotar, men har även en autonom radar ombord som skickar radiopulser genom istäcket. Den runt 360 kilo tunga och 1,8 meter höga roboten får all ström via sina stora solpaneler.

Normalt utförs denna typ av datainsamlingar via forskare på snabba snöskotrar och GROVER rullar fram med en snitthastighet på 2 km/t. Å andra sidan är den en robot och kan arbeta dygnet runt och därmed samla in mer data än människor hinner med. Under perioden som GROVER ska köras råder midnattssol på Grönland, vilket gör att solen aldrig går ner och solcellspanelerna kan därmed utnyttjas maximalt.

Inledningsvis kommer GROVER fjärrstyras via wifi inom en 4,8 kilometers radie från forskningsstationen Summit Camp. Roboten kommer då skicka en del data i realtid, men merparten av datan kommer extraheras ur roboten efter att den avslutat sitt uppdrag. Senare är det även tänkt att man ska gå över till satellitkommunikation och därmed kunna styra den vart som helst i världen på liknande sätt som Nasas Marsrobotar.

Två prototyper av GROVER, med både solpaneler och vindturbiner, testas 2011. Foto: NASA/Michael Comberiate

”Faktum är att roboten kan vara vart som helst i världen och vi kommer kunna kontrollera den varifrån som helst,” säger studenten Gabriel Trisca som utvecklat mjukvaran till roboten. Michael Comberiate, en pensionerad NASA-ingenjör, berättar om likheterna mellan GROVER och de robotar NASA skickat till andra planeter:

GROVER är precis som en rymdfarkost men den måste fungera på marken. Den måste överleva utan tillsyn under månader i en ogästvänlig miljö, med enbart några få kommandon för att kontrollera dess status och ge den direktiv för hur den ska hantera de situationer den hamnar i.

I juni får GROVER dessutom sällskap av en annan robot som heter Cool Robot och som kan bära med sig en mängd olika instrument.

NASA, Ny Teknik