Baxter lanseras som billig forskningsrobot

Rethink Robotics har nyligen lanserat Baxter Research Robot som består av en Baxterrobot med tillhörande SDK (Software Development Kit) för utvecklare till ett pris som är betydligt lägre än vad liknande robotar tidigare kostat.

Idag är PR2 förmodligen den mest kända tvåarmade forskningsroboten. Problemet är bara att den kostar $400.000 (2,6 miljoner kronor), vilket gör att få har råd att köpa en egen. Baxter däremot har en prislapp på $22.000 (drygt 140.000 kronor utan mobil piedestal). Man får med andra ord 18 Baxterrobotar till priset av en PR2.

Forskningsversionen av Baxter verkar hårdvarumässigt identisk med den vanliga modellen och det SDK man får med kräver Ubuntu 10.04 LTS och ROS Electric. Baxter har dubbla 7 DOF-armar med utbytbara gripdon, sonar, vridmomentsensorer med mera. Baxter är dessutom säker att använda sida vid sida med människor då roboten automatiskt känner av om någon står i närheten och anpassar sina rörelser efter det.

”Universitet och andra forskningslabb kan nu köpa en fullt fungerande forskningsrobot och sedan använda sin kreativitet och programmeringskunskaper för att skapa aldrig tidigare skådade applikationer,” säger Rodney Brooks, grundare av Rethink Robotics, i ett pressmeddelande.

Baxter Research Robot rekommenderas av National Robotics Initiative (NRI) som en plattform lämpad för finansieringsförslag. Nyligen släpptes även version 1.1 av Baxters mjukvara med en del nyheter som kan ses i videon nedan.

SE ÄVEN: